Artiklar

Ett halvt sekel av SISU

"Ett stycke lokal samtidshistoria som tidigare inte nedskrivits". Så beskrivs boken Ett halvt sekel av sisu, Vårt sverigefinska Haninge 1971-2021, som är tvåspråkig och unik i sitt slag.

Den närmare 300 sidor tjocka boken ger personliga skildringar av ett vardagsliv, tankar och drömmar från tre generationer sverigefinnar och där vi får möta en aktiv sverigefinsk gemenskap. Boken är också unik genom att den ger ett större sammanhang så att läsaren får en berättelse om hela den sverigefinska gruppens ställning och utveckling från arbetskraftsinvandrare till lagstadgad nationell minoritet.

Kristian Borg, som bland annat kan höras i Finnjävlarpodden i Sveriges radio och som gett ut antologin Finnjävlar på det egna förlaget Verbal, är huvudskribent och redaktör.

Ett halvt sekel av sisu bygger på intervjuer, reportage och porträtt skrivna av Kristian Borg samt texter som sverigefinnar själva skrivit. Ett 70-tal sverigefinnar med anknytning till Haninge har medverkat, delat med sig och levandegjort denna historiebeskrivning. Utifrån teman som arbete, skola och föreningsliv berättar lärare, föräldrar, fabriksarbetare, vårdbiträden, politiker och egenföretagare om sina liv i dag och minnen från Sverige där finskan varit ett självklart inslag i vardagen.

I slutet av augusti gavs boken ut, i samband med kommunens 50-års dag, och det uppmärksammades på olika sätt. Om du har frågor om boken mejla Sanna Rantamäki, sanna.rantamaki@haninge.se  eller ring 070-294 65 73.

Boken är ett samarbete mellan Haninge kommun, Verbal, ABF Södertörn, Kulturrådet och Sverigefinnar i Haninge.

MALIN A JUNKKA

 

 

 

Sidan uppdaterad 2021-09-27