Artiklar

Uppsala erbjuder Fika på finska

Uppsala kommun arrangerar tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan Fika på finska under hösten. Tanken är att både nybörjare och mer erfarna ska ses och prata på finska.

Anne Harbom Jäderlund är mellanstadielärare med sva-behörighet. Hon leder träffarna. Hon har en lärarexamen från Finland, men har haft svenska klasser nästan hela tiden. 
- Jag skriver mycket, exempelvis noveller, speciellt på finska, berättar hon.
 
Tanken är att gruppen ska träffas och prata och samtidigt fika under 10 tillfällen i höst.
- Vi har olika teman, säger Anne.
 
Alla är välkomna som vill använda eller förbättra sin finska. Det finns inga krav på att kunna mycket finska.
- Kursen är är även för nybörjare. Vi har ett tillåtande klimat och vi hjälps åt, förklarar Anne.
 
Kulturnämnden finansierar detta ur statsbidraget.
- Det är ett språkrevitaliserande kulturinslag vi har samrått om (som vi alltid gör), säger Nina Klinge-Nygård, utvecklingsledare Uppsala kommun.

Hur länge har Uppsala kommun haft det här konceptet, var det Stadsbiblioteket förut?

- Precis, vi började för cirka fem år sedan på Stadsbiblioteket med en grupp för unga vuxna. Sedan för två-tre år sedan plockade vi upp tråden igen i ett samarbete med Vuxenskolan. Pandemin har gjort att det varit uppehåll på cirka 1,5 år, säger hon.

Syftet med träffarna? Vad hoppas ni dem ska ge?

- Syftet är att ha så låg tröskel som möjligt att delta. Inga förkunskaper krävs, bara ett intresse. Man ska kunna lära sig talad finska utan grammatik- eller andra läroböcker, inga läxor. För många kan det handla om att de har hört språket (som barn), aldrig talat och att nu våga göra det. Ett mål kan vara att kunna kommunicera på finska med nån ur den äldre generationen, till exempel dricka kaffe med mormor och prata "niitä näitä". En bonus är om deltagarna lär av varandra.

Målgruppen är vuxna och unga vuxna, gärna med en koppling till språket.
- Detta är ett enkelt koncept som vi hoppas ska kunna ge mycket till deltagarna, en glädje att få återta språket eller revitalisera sina vilande kunskaper, avslutar Nina Klinge-Nygård.
 
 
MALIN A JUNKKA
 
Sidan uppdaterad 2021-12-14