Artiklar

Daut i Idol; "Jag bad min familj ta fram romska flaggan som två flugor i en smäll"

Daut Ajvaz, 18, är en ung kille från Trollhättan som tagit Idol-juryn med storm och fått enorm kärlek från svenska folket.

Daut berättar att han är så glad och att allt känns som en dröm. Han får så mycket kärlek av fans, släkt och vänner, vilket ger honom ett lugn och stor trygghet. 

Daut är född och uppväxt i Trollhättan, där han bor med sin föräldrar och sina två yngre systrar. Han går sista året på Magnus Åbergsgymnasiet, där han läser musik estetiska programmet.  Där får han lära sig producera musik, spela instrument och att sjunga. Daut spelar piano, gitarr och lite fiol.
- Ja, först tänkte jag gå samhälle, det är en bred linje då jag kan jag välja mer. En lärare visste tydligen om mitt musikintresse, och tipsade mig om musiklinjen istället, och det har varit det bästa jag har gjort, säger Daut.

Skolan har alltid varit en självklar plats för Daut, just för att han vet att det är den enda vägen till att själv, kunna välja som vuxen och nå sin dröm. De flesta romska ungdomar får inte stöd i skolan och de ser inte det som självklart att studera vidare, vilket är synd. 

Dauts föräldrar är romer från Balkanhalvön Nordmakedonien, men de träffades dock i Sverige. 

Här arbetar bägge med romska frågor, och kulturarbeten, men även som modersmålslärare. Vilket gör det väldigt naturligt för dem, att föra vidare romska kulturen, språket och stoltheten till Daut. 
-Jag är så tacksam över att ha stolta föräldrar som har fått mig och mina systrar att alltid vara öppna med vår romska identitet. Jag förstår inte varför man inte kan vara stolt, säger han. Daut berättar att det är många som inte kan vara stolta, för att utsattheten som rom fortfarande är stor och att okunskapen om gruppen är stor i Sverige. 

- Jag tänkte direkt på att göra någonting mer än att bara sjunga när jag ändå fick tv tid, så jag bad min familj ta fram romska flaggan som två flugor i en smäll, när man har chansen, säger han skrattandes. 

På kvällen efter Dauts framträdande där han berättade om att han är rom, kom det fram en flicka på hotellet, vars mamma arbetar i teamet bakom Idol. Hon sa att han gjorde något bra i kväll, då han lyfte den romska historien. Hon tackade för att han berättade, det betydde mycket för henne eftersom hon själv har romsk bakgrund, men inte vågar prata om det.

Det blev en stund under kvällen, där de plötsligt stod och pratade, och där Daut förstod hur viktigt det är, när en person känner sig träffad och stolt. 

Det blev mycket känslomässigt för Daut den kvällen!  Väl uppe på sitt rum, faller polletten ner helt, där och då. Daut inser vilken chans han fått då han kunnat uttrycka sin kamp, och sin sång.  Med den vetskapen blev det svårt att hålla borta tårarna, då stoltheten för hans folk tog över. 
- Tävlingen kan gå hur som helst, konkurrensen är stor och alla är jätteduktiga. Jag är så uppspelt och taggad, för att jag gör, det jag älskar, säger Daut. 

- Visst fick jag luft, när Anders Bagge sa att jag är Sveriges största R&B sångare. Jag ska försöka hålla i det nu och leva upp till det.

- Jag vågar trots allt vara mig själv. Jag ger allt av mig själv, och jag har hittat mig själv som sångare, men jag vill utvecklas, man blir nog aldrig klar, säger han.

Musikintresset har alltid funnits, det finns i släkten och i blodet, men Daut har inte vågat sjunga för andra. När han var liten ställde hans mamma honom på bord för att sjunga, när det var fest och kalas. Ja, fram tills en skolavslutning för något år sedan. Där och då fick familjen och vännerna se och höra honom för första gången på riktigt, och de blev glatt överraskade och chockade.
- Jag har alltid velat arbeta med musik, och nu när jag är med i Idol, så inser jag att det är det, jag ska satsa på. Det är fantastisk att få så mycket kärlek och Daut är så tacksam, enligt honom själv.

- Många unga romer har talang och är duktiga musiker, berättar jag. Jag vet att det finns många romska talanger där ute som kan bli Sveriges främsta låtskrivare och artister. 

De träder liksom inte fram, varför tror du det är så?

- Jag tror att det beror på att man kanske inte vågar eller för att man kanske inte tror på sig själv. Sen kan det också bero på att många inte ser musiken som en jobbmöjlighet utan mer som en hobby, säger han.

Vad skulle du ge för tips till andra romer i din ålder?

- Har man en talang, visa den. Det är den som gör dig unik! Är det musiken som är din dröm, så är du värd att leva det liv du drömmer om, avslutar han.

Daut säger att det knackar på dörren i rummet, det är någon från tv-teamet, säger han. Han måste avsluta för att följa dagens schema som idoldeltagare, och han önskar att vi röstar på honom framöver. Ikväll är det fredagsfinal i tv-programmet Idol på TV4.

JENNI KAY

Sidan uppdaterad 2021-10-14