Artiklar

Stöld - Årets bok

Den bok som fick flest röster i tävlingen Årets Bok 2021 var Stöld av Ann-Helén Laestadius. Bonniers Bokklubbar delade ut priset i fredags.

– Jag är oerhört glad över priset och vill tacka alla som röstat på Stöld! Det betyder extra mycket att vinna eftersom det är läsarna som har röstat. Stöld har varit den viktigaste och även svåraste boken jag skrivit och att läsarna tagit den till sitt hjärta betyder allt för mig, säger författaren och vinnaren Ann-Helén Laestadius i ett pressmeddelande.

Vinnaren Stöld är Ann-Helén Laestadius elfte bok och första roman för vuxna. Förutom äran belönas hon med 30 000 kronor och både författare och förlag erhåller en statyett designad av Torstensson Art & Design.

Årets Bok kallas av arrangörerna för ”folkets litteraturpris” och delas ut för att uppmärksamma vad läsarna tycker. Under våren och sommaren har läsarna kunnat rösta på sin favorit bland 12 titlar som Bonnier Bokklubbars litteraturredaktörer noga valt ut från det senaste årets utgivning.  

– Det är lika spännande varje år att se vilken bok som läsarna röstar fram till Årets Bok. Och extra kul i år att se att det är tre väldigt olika, men alla väldigt bra böcker, som står på prispallen, säger Peta Nuhma, Bonniers Bokklubbars marknads- och PR-specialist.


De tre böcker som läsarna gav flest röster:

1. Stöld av Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling)
2. De kapabla av Klas Ekman (Bookmark förlag)
3. Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg (Piratförlaget)

Litteraturredaktörernas motivering till nomineringen:
“Omskakande och tankeväckande från första till sista sidan!”
Nioåriga Elsa bevittnar när en man dödar hennes renkalv. Hon hotas till livet och händelsen påverkar henne för alltid. En stark läsupplevelse om vildmarkens skönhet och människors utsatthet. En upplysande skildring av en del av Sverige där bybor, grannar och släkter ställs mot varandra i generationer.

MALIN A JUNKKA

 

 

Sidan uppdaterad 2021-10-12