Artiklar

"Randiga sagor" prisas

I natt utsågs vinnarna i New York Festivals Radio Award. Barnradion fick ta emot två guld, bland annat för minoritetsspråksprojektet ”Randiga sagor” i kategorin Children/Young Adult.

"Randiga sagor" som vänder sig till de yngre barnen, görs av Barnradion tillsammans med Sveriges Radios redaktioner för de nationella minoritetsspråken. Sagorna berättas genom en blandning av minoritetsspråken och svenska. I serien Modigast i världen får lyssnarna får följa den unga flickan Alba som kämpar för att vara modig, trots att hon är rädd för nästan allt.
– Vi är mycket stolta över priserna, de är ett kvitto på att Sverige fortsätter ligga i framkant när det kommer till barnkultur. Randiga sagor knyter ihop människor och familjer där alla kan lyssna tillsammans oavsett språkliga förkunskaper. Och Modigast i världen är en fantastiskt fin produktion om att hitta sin inre styrka, säger Per Palmqvist, exekutiv producent Barnradion.

Randiga sagor berättas genom en blandning av minoritetsspråken och svenska. Alla avsnitt finns i fem olika versioner där svenska blandas med meänkieli, samiska, finska, romani eller jiddisch. Till varje avsnitt finns en kort ordlista. "Randiga sagor" handlar om Nalle Karlsson och har premiär för sin andra säsong den 25 oktober.

Läs hela artikeln!

Lyssna här eller i Sveriges Radio Play (länk)
 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-10-13