Artiklar
Carl Henrik Carlsson har skrivit Judarnas historia. Foto: David Naylor

Augustnominerad; Judarnas historia i Sverige

Göteborgsvitsen, Barnens dag, Gustav Adolfsbakelsen, skolämnet slöjd och musiken till Idas sommarvisa – alla är de exempel på företeelser som uppfattas som typiskt svenska men som i själva verket är skapade av svenska judar. 

För att inte tala om alla övriga avtryck gjorda av judiska konstnärer, författare, politiker och skådespelare. Om dem och många andra handlar den här boken.

Som forskare och lärare med inriktning på judarnas historia i Sverige, insåg Carl Henrik Carlsson att det behövdes ett nytt översiktsverk. Judarnas historia i Sverige har tidigare beskrivits av historikern Hugo Valentin i ett standardverk från år 1924, som 40 år senare kom ut i en förkortad version.
– Han skriver även om sin egen samtid och det håller ganska bra, men det har hänt mycket i världen och i forskningen sedan dess. Flera aspekter togs inte upp. Jag tänkte att någon borde skriva ett översiktsverk och någon, det var väl jag, säger Carl Henrik Carlsson med ett skratt i en intervju på Uppsala universitets hemsida.

Judar har fått bo permanent i Sverige sedan 1770-talet utan att behöva konvertera till kristendomen, även om det länge fanns många restriktioner. Den förhållandevis lilla befolkningsgruppen har alltid varit heterogen med stora socioekonomiska, kulturella och religiösa skillnader. Integrationen har i stort sett varit mycket lyckad.

Intresset för och forskning om judarnas historia i Sverige har ökat avsevärt under de senaste decennierna, men ett översiktsverk har länge saknats. I den här boken ges en sådan helhetsbild. Vi möter enskilda judar men får också veta hur judiska församlingar och andra organisationer vuxit fram och relaterat till det omgivande majoritetssamhället – det har ständigt gällt att försöka hålla balansen mellan tradition, förnyelse och anpassning och att förhålla sig till den ständigt närvarande antisemitismen. Det skriver Natur & Kultur på sin hemsida om boken. 

Carl Henrik Carlsson är nominerad i kategorin årets fackbok Augustpriset 2021 tillsammans med:

Dante : Den förste författaren av Anders Cullhed
Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson
Knäböj : Om kvinnor och styrketräning av Sara Martinsson
Mönstersamhället av Anneli Rogeman
Tyrannens tid : Om Sverige under Karl XII av Magnus Västerbro

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-11-09