
På Miesieh är samiskan norm
Nu har den samiska förskolan Miesieh, renkalvarna på sydsamiska, i Staare/Östersund varit öppen i två månader och har i dagsläget tio barn. Även andra kommuner har visat intresse för förskolan som har öppet en dag i veckan.
Anna Rosén är rektor på förskolan som ligger på Lövsta, Frösön i Östersunds kommun.
- Vi är öppna för att ta in barn från andra delar av länet men det får inte bli för många bara, säger hon.
Miesieh har tre pedagoger anställda som behärskar både syd- och nordsamiska. Anne Lajla Buljo Åhrén är en av dem. Hon har tidigare arbetat på en samisk förskola i Snåsa, Norge, och har därmed lång erfarenhet av samisk pedagogik.
- Jag har också jobbat på en Montessori-förskola och deras pedagogik liknar den samiska. Det handlar bland annat om att låta barnen prova på saker själva och ta eget ansvar.
När minoritet.se är på besök bakas det gahkku, samiskt bröd, utomhus. Syftet är att barnen ska få lära sig saker som vanligtvis sker i den samiska vardagen.
- De ska också få lära sig att packa en ryggsäck med allt vad det innebär. Vi har köpt in knivar och knivbälten och trägevär, säger Anna Rosén och fortsätter:
- I vanliga fall är vapen tabu på förskolor men här vill vi låta barnen förberedas på samiskt liv, exempelvis älgjakt.
Med trägevären följer också ett ansvar. På väggen hänger en lista med instruktioner hur man beter sig som en riktig jägare och hur man hanterar sitt vapen.
På förskolan, som fortfarande väntar på en hel del inredning, finns ett rum där det står en kåta där barnen kan samlas och leka. I fönsterna hänger renhorn och andra samiska detaljer. Pedagogerna talar i första hand samiska med barnen.
- Många av barnen lär sig samiska nu så vi måste också förklara på svenska, säger Lajla.
Mirja Lindberget är en av föräldrarna som valt att ha dottern Greta, 2 år, en dag i veckan på den samiska förskolan.
- Nackdelen med bara en dag i veckan är om Greta är sjuk just den dagen så dröjer det länge innan hon kan gå hit igen. Och det tar längre tid att lära sig samiska.
Mirja har märkt att Greta snappar upp nya samiska ord de dagar hon är på förskolan.
- Det märks den dagen hon varit här.
Hon är fast besluten om att ge Greta det samiska språket. Något som hon tyvärr inte fick med sig själv.
- Jag deltar i ett mentorprogram för samiska nu och lär mig mer, säger Mirja.
Genom att hålla öppet en dag i veckan kan barnen behålla sina ordinarie platser på andra förskolor och föräldrarna behöver bara köra dem hit en gång i veckan. Den flexibiliteten gör att även andra kommuner visat intresse.
- Att köra hit en dag i veckan kan fungera för en del, säger Anna Rosén.
Östersunds kommun ingår i förvaltningsområdet för samiska. Det innebär bland annat att den som är same har möjlighet att använda samiska i sin kontakt med kommunen och att har rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller väsentlig del på samiska.
Tanken är att förskolan ska växa organiskt och i samråd med föräldrar kan man utöka antalet dagar om önskemål finns. Förskolan står på tre ben:
- Språket
- Samiska kulturen
- Samisk gemenskap
MALIN A JUNKKA