Artiklar
Kista bibliotek i Stockholm har under hösten satsat på romsk dans som ett medel för romsk inkludering och för att sprida romsk kultur till barn och unga. Foto: Rafael Szoppe

Allt fler barn intresserar sig för romsk dans

Kista bibliotek i Stockholm har under hösten satsat på romsk dans som ett medel för romsk inkludering och för att sprida romsk kultur till barn och unga.

- Vi gör det också för att romer får se sin kultur representerad, säger Linda Melin, producent på Kista bibliotek.

För 19-åriga Claudia Tofteson, som ledde dansen, är det viktigt att lära ut den så att kommande generationer får en chans att lära sig romernas traditionella dans.
- Jag har märkt att fler barn i dag har ett intresse för dansen och att den därmed blir viktig att bevara. Dans är något man gör tillsammans och är något man alltid har med sig.

Hittills har ett tiotal ungdomar i åldrarna tio till 19 år deltagit.
- Första gången var vi få, men vid nästa tillfälle deltog fler, sedan fanns det också några som ville titta på. Jag säker på att vi blir fler och fler. Ju fler tillfällen vi har fått visa upp dansen desto mer har den uppskattats bland romer och icke romer, säger Claudia Tofteson, som kommer från lovari-gruppen. 

Claudia växte upp med romsk dans och började intressera sig för den vid tidig ålder. Hon började på en dansskola när hon var åtta år. 
- Under min uppväxt har dansen alltid funnits runt omkring mig på varje fest, högtid samt evenemang. Den betyder väldigt mycket för mig. Jag älskar känslan av att få ställa mig på scenen med min klänning och få visa upp inte bara det jag har lärt mig utan också en del av min kultur. Min passion för romsk dans är stor och därför fortsätter jag med det idag och vill föra vidare det till fler. 

Claudias mål är att inte enbart romska barn ska få lära sig av traditionen, hon vill sprida den till de som inte har fått en chans att uppleva romsk dans och musik.
- Vår förhoppning är att fortsätta med den romska dansen till våren, säger Linda Melin.

Kista bibliotek har en rad andra program också för andra nationella minoriteter, exempelvis samisk barnteater och jojk-workshop samt finsk teater för förskolebarn, finskt berättarkafé för vuxna med mera.

JOHN GRADOWSKI

Sidan uppdaterad 2022-01-18