Artiklar
Så här ser några av bilderna ut illustrerade av Anita Midbjer.

Ny bok från Elin Marakatt

Den samiska författaren Elin Marakatt från Ađevuopmi/Idivuoma ger ut sin tredje bok – bilderboken Lilli, Lávre och Saivofolket.

Boken ges ut på åtta språk med svenska som parallellspråk. Illustrationer i akvarell av Anita Midbjer.

NDIO kultur& kommunikation, Karin Sohlgren, ger ut Lilli, Lávre och Saivofolket i samarbete med det engelska förlaget Mantra Lingua.

Boken är översatt från svenska till de fem samiska språken, nord, lule, syd, pite- och umesamiska samt till meänkieli och finska. Varje bok har två språk som stöder varandra. Böckerna är tryckta i en unik teknik som gör det möjligt att aktivera ljudfiler med PENpal – en kinesisk uppfinning. Böckerna kommer att finnas på alla bibliotek och i de flesta förskolor och skolor. Återförsäljare är bland annat Adlibris och LäroMedia. Utgivningen har möjliggjorts med bidrag från Kulturrådet och Region Norrbotten. Detta enligt ett pressutskick.

Elin Marakatt är uppvuxen i en renskötande familj i Lainiovuoma sameby. Hon är utbildad kulturanalytiker på Umeå universitet och jobbar nu som samisk journalist. Elin debuterade med boken Sáve Sápmi, en ungdomsroman om 12-åriga Sáve (2020), Davvi girji förlag. För boken har hon tilldelats Tage och Lilly Fridhs stipendium för debuterande författare 2019. Förra året, 2020, utkom Lilli, farfar och norrskenet.

Illustratören Anita Midbjer, född i Pålkem, Norrbotten, är pensionerad lärarutbildare vid Umeå universitet. Hon är aktiv konstnär och ställer främst ut akvarell, tempera och träsnitt.

MALIN A JUNKKA


 

Sidan uppdaterad 2021-12-09