Artiklar

Nik vill sprida kunskap om samerna och Sápmi

Söndagen den 6 februari kommer Nik Märak att uppmärksamma den samiska nationaldagen på Kungsholmens bibliotek, Internationella biblioteket. Biblioteket, som fokuserar på barn, mångspråk och integration, har valt att uppmärksamma den samiska nationaldagen under en familjesöndag.

​- Jag kommer att berätta om samisk kultur och historia medan jag bakar Gahkku, ett särskilt sorts bröd. De som besöker biblioteket kommer att få smaka på brödet och även få möjlighet att lyssna till lite samisk jojk.  Biblioteket kommer även att erbjuda ett bokbord med samiska böcker för både barn och vuxna.

NikAnnika Märak eller rätt och slätt Nik, som hon kallas, är egenföretagare i musik- och matkulturbranschen. Hon är bosatt i Stockholm men har rötterna i Jokkmokk/Sápmi. Hon berättar att hon är uppvuxen i en storfamilj som ett av fyra syskon. I dag arbetar hon med att förmedla kunskap om det samiska samhället genom berättande, musik och mat.

När Nik berättar vad hon heter på samiska låter det som en väldigt lång ramsa. Hon säger att samer alltid presenterar sig och sitt namn i släktled.
- Man vad man heter och säger ens föräldrar barn heter. Genom att berätta om släktledet vet de flesta samer var man kommer ifrån och de flesta känner förmodligen även någon i släkten.

Nik bor i och arbetar i Stockholm med det egna företaget Chokladnomad. Via sin verksamhet sprider hon genom berättande, musik och mat kunskap om det samiska samhället Hon kan titulera sig bakstra, kock, konditor, artist, berättare, utbildare och inspiratör, eller som hon själv humoristiskt sammanfattar det ”kökshäxa”. NIk är utbildad kock och har en särskild passion för bröd och konditori. Hon skapar ofta nya intressanta desserter genom att förena traditionella recept med samiska örter som kvanne, torta och fjällsyra.

Tillsammans med systern Nilla Märak och riksspelman Anders Hällström har Nik musikgruppen Gålmuk. Gruppen spelar och sjunger traditionella folkvisor, kamplåtar och jojkar.

Söndagen den 6 februari kl. 11.00 – 14.00 kommer Nik att uppmärksamma den samiska nationaldagen på Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket. Biblioteket, som fokuserar på barn, mångspråk och integration, har valt att uppmärksamma den samiska nationaldagen under en familjesöndag.Den samiska nationaldagen infaller den 6 februari varje år och firas över hela Sápmi. Vid den 15:e Samekonferensen i Helsingfors 1992 beslutades att firandet av samernas nationaldag skulle ske den sjätte februari. Datumet valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim 6 februari 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från Norge, Sverige, Finland och Ryssland för att diskutera gemensamma frågor. Många av deltagarna var kvinnor, Elsa Laula Renberg från Tärnaby var en av initiativtagarna till mötet. 

Nationaldagen är allmän flaggdag i Sápmi, man hissar flaggan klockan nio på morgonen och sjunger nationalsången. På kvällarna är det brukligt att träffas för samkväm eller besöka olika kvällsevenemang. 2007 hissades den samiska flaggan första gången vid Stadshuset i Stockholm på den samiska nationaldagen.

Nik skräder inte orden när hon pratar om situationen för det samiska folket i dag och genom historien. Hon önskar att samerna en dag ska få tillbaka sitt eget land, ett land som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och in i Ryssland. Hon säger att Sápmi sedan tusentals år är ockuperat och att samernas historia vittnar om kolonisation, överhetens förtryck men samtidigt det samiska folkets motstånd.

Sverige, till skillnad från Norge och Finland, har ännu inte ratificerat ILO-konvention 169 om urfolks rättigheter. Något FN, OECD och Europarådet kritiserar Sverige för med jämna mellanrum. Konventionen kräver att de markrättigheter som finns skall erkännas och respekteras, samt att samernas renskötselrätt respekteras på samma sätt som andra markrättigheter i Sverige.

Nik berättar att gruvnäringen är särskilt problematisk för samernas livsvillkor eftersom den exploaterar och förstör samernas marker och undergräver möjligheten för renskötsel. Hon säger att hon och samer över hela Sápmi under nationaldagen särskilt kommer att tänka på planeringen av en ny gruva i Gállok några mil utanför Jokkmokk.

I Jokkmokk, som är ett samiskt kärnområde i svenska Sápmi sedan långt innan Sverige blev en nation, finns samiska näringar och småföretag, lokalt kontor för Sametinget, samhällsbärande samiska utbildningsinstitutioner, samiskt kulturliv, samernas bibliotek och museum, samiskt civilsamhälle och samiskt kyrkoliv.
- En gruva kommer göra renskötseln omöjlig i Jokkmokk med omnejd. På nationaldagen kommer jag att tänka på mitt barnbarn och fråga mig om hon, som hon drömmer om, kommer att kunna bli renskötare som sin pappa

Nik utstrålar styrka och kraft. Hon är en människa som inte viker ner för motstånd. Det är tydligt att hon känner stolthet över sitt ursprung och att hon har en önskan om att utbilda majoritetsbefolkningen om samisk kultur och historia. Man bör inte missa chansen att lyssna på henne på Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket 6 februari på samernas nationaldag.

PETRA KAHN NORD

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2022-02-07