Artiklar

Met avisi - en renodlad webbtidning

Met Avisi har funnits i flera skepnader sedan starten 1983. Först gavs den ut som tidning, sedan har den funnits både som ibladad bilaga och därefter på bokade sidor i Haparandabladet innan man 2015 blev en renodlad webbtidning.

Vid sidan om organisationens egna material jobbar en reporter med nyheter och reportage som publiceras en till två gånger i månaden.
- Det är så långt pengarna räcker just nu, förklarar Eva Kvist, ordförande i STR-T och fortätter berätta att man under 2022 också ska anställa en kommunikatör:

- Det kommer att ge oss mer regelbundna publiceringar och det kommer att förbättra spridningen av artiklarna. Självklart skulle vi vilja ha ännu mer stöd, men just nu har vi inte mer att röra oss med, säger Kvist.

Susanne Redebo har jobbat som reporter på Met Avisi. Hon berättar att synliggörandet till stor del handlar om att få spridning på sociala medier. Det är inte självklart att de bästa artiklarna blir de mest lästa om de inte delas tillräckligt mycket. Artiklar om och kring unga tycks gå bäst.
- Jag är inte säker på om det är ämnet i sig som fungerar bäst eller om unga är piggare på att sprida nyheterna i andra kanaler, men jag har en bestämd känsla av att artiklar som rör ungdomar går bäst, säger Redebo och fortsätter:

- Men jag skriver förstås om annat också. Forskning går jag igång på men vi har haft reportage om handarbete, arkitektur, bokutgivningar, språkutveckling, hbtq och en hel massa annat.

Met Avisi jobbar mot ett par begränsningar. Pengarna räcker inte till dag-för-dag-uppdateringar. En annan som Redebo brottas med är att allt ska publiceras både på svenska och meänkieli. Översättningen kostar pengar och det kräver att textlängderna hålls ner. Det kan upplevas som en begränsning.

Ytterligare en omständighet, ganska ny faktiskt, som Redebo måste ta hänsyn till är att konkurrensen ökat. Det har blommat upp nya webbtidningar, gamla har ändrat inriktning och publicerar nu nyheter om minoriteten tornedalingar och man har även konkurrens från podcasts.
- Å ena sidan så är det ju jättebra att tornedalingar lyfts fram i media. Det är väldigt positivt. Å andra sidan så vill alla journalister vara först att berätta saker som andra inte petat i. Det är på gott och på ont, men jag har tydligt märkt av den tuffare konkurrensen, säger Redebo.

ANDERS BOSTRÖM

 

 

 

 

 

 

 
 
Sidan uppdaterad 2022-04-12