Artiklar
Nordkalottbiblioteket i vinterskrud. Foto: Susanne Redebo

Isof besöker Övertorneå

Isof besöker Övertorneå den 5–6 april med anledning av att man ska etablera språkcentrum för meänkieli i Övertorneå under 2022.

Isof, Institutet för språk och folkminnen, kommer att göra etableringen i samarbete med resursbiblioteket för meänkieli på Nordkalottens kultur- och forskningscentrum.

Nordkalottens kultur- och forskningscentrum (NKFC), tar ett rejält kliv i utvecklingen. De vackra lokalerna med kulturhistoriskt intressant material i centrala Övertorneå kommer under året att utökas med Isofs nya medarbetare på nationellt språkcentrum för meänkieli. Språkcentrums verksamhetsledare och två språkfrämjare placeras i Övertorneå medan ytterligare två språkfrämjare kommer att ha Kiruna som bas. Rekryteringen av tjänster har precis inletts.

Den 5−6 april besöker Isofs representanter Övertorneå kommun för att tillsammans med kommunen och lokala aktörer utveckla samarbetet kring språkcentrumetableringen för meänkieli.
− Samarbetet med kommunen och den lokala förankringen är en förutsättning för att vi ska lyckas väl med att etablera språkcentrum i Övertorneå. Vi kommer bland annat  diskutera lokalfrågor, hålla rekryteringsintervjuer och träffa lokala föreningar som arbetar med språket, säger Ann Heimer som projektleder Isofs arbete.

Sedan tidigare finns resursbiblioteket för meänkieli i NKFC:s lokaler.
− Vi ser verkligen fram emot förändringen. Det kommer säkert att uppstå spännande synergieffekter mellan det nystartade resursbiblioteket för meänkieli och språkcentrum, säger Raisa Leussu, chef för biblioteks- och minoritetsspråksverksamhet i Övertorneå.

Lokalerna på NKFC kommer inom de närmaste månaderna att renoveras för att det ska fungera för alla verksamheter.
− Vi ska skapa trevliga arbetsplatser för resursbibliotekets och det kommande språkcentrumets behov – men vi vill också behålla vardagsrumskänslan i lokalerna som ju är öppna för alla besökare.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-03-28