
Radio Romano - flest lyssnare i storstäderna
– Vi började med en halvtimme i veckan 2002, sedan har sändningstiden bara ökat. Idag sänder Radio Romano klockan 16-16.30 måndag-fredag i P2 och P6:s kanaler.
Radio Romano ska erbjuda lyssnarna nyheter, kultur och språk utifrån ett romskt perspektiv.
– Det är en mänsklig rättighet att få tillgång till medier på sitt modersmål. Vårt jobb är att hitta den romska vinkeln, hur berör den här nyheten romerna, säger Veli Brijani.
Exempel på det var när Ryssland invaderade Ukraina. Radio Romano var snabba med att intervjua romer i Lviv i Ukraina och bevakade hur romska flyktingar blev bemötta på gränsen till Polen, Ungern och Tjeckien. Utöver att bevaka det som sker här och nu är romsk inkludering, modersmålsundervisning och det kommande valet viktiga bevakningsområden.
I Sverige talas flera olika romska dialekter, så kallade varieteter, vilket kan vara en utmaning för redaktionen. Radio Romanos medarbetare täcker de fem vanligaste romska dialekterna i Sverige och de försöker ständigt lära sig fler. Veli Brijani talar själv arli och gurbeti, men kan även flera andra.
- Det viktigaste är att lyssnarna förstår. Vi försöker använda så kallad ”medieromani”, det vill säga använda så många internationella ord som möjligt.
För sitt arbete med att hitta ett radiospråk som kan nå alla Sveriges romer fick han Sveriges Radios språkpris 2015. Även om bevarandet av de romska språken är centralt för Radio Romano, är det lika viktigt att utveckla dem och nå fram med budskapet till lyssnarna, menar han.
Flest lyssnare finns i storstäderna där många romer bor – den vanligaste lyssnaren är en medelålders romsk kvinna. Men det är inte bara svenska romer som lyssnar på Radio Romano, utan även romer runt om i Europa.
- När sociala medier och nya digitala plattformar kom, exploderade det. Vissa dagar har vi 10-14 000 följare på Facebook. Vid en toppnyhet kan det vara 100 000, säger Veli Brijani och visar publicerade nyheter på webben och hur många som gillat inlägget.
En sådan toppnyhet var Skånepolisens register av romer 2013. En fråga som inte lämnade någon oberörd.
- Då ringde det folk både dag och natt, minns han.
Radio Romanos redaktion håller till i Radiohuset i Stockholm. Tre av de åtta medarbetarna arbetar i Malmö. Två rulluppvepor visar att Radio Romano och Sveriges Radio Finska delar korridor. Sedan fyra år tillbaka tillhör de samma avdelning för nationella minoritetsspråk på Sveriges Radio.
- Vi på Sveriges radio är oberoende och opartiska, det gör att vi kan belysa känsliga ämnen och låta olika romska röster komma till tals, menar Veli Brijani.
Coronapandemin var ett sådant ämne som redaktionen fick mycket positiv feedback på. När Folkhälsomyndigheten saknade information på de romska dialekterna blev Radio Romano en viktig informationskälla för Sveriges romer.
- Många myndigheter och kommuner har blivit bättre på att ge information på romani chib, men den senaste informationen och nyheterna hittar du hos oss.
Utöver nyheter, sänder Radio Romano barnprogram på torsdagar och musik på fredagar. Varje år har de också specialprogram om olika romska dialekter. Veli Brijani vill visa det nya programmet Fatta språket som ligger ute på hemsidan. I sju program diskuterar programledaren Mirelle Gyllenbäck och gäster situationen för de mest äldsta och utrotningshotade romska dialekterna, den svenska och den finska.
Veli Brijani älskar sitt jobb, i 20 år har han pendlat från hemmet i Eskilstuna till Radiohuset i Stockholm.
- Sveriges Radio är en fantastisk arbetsplats, jag älskar att möta nya människor och jag älskar journalistisk.
Hur ska ni fira att Radio Romano fyller 20 år?
- Vi ska ha en jubileumskonsert med romska artister och cirka 150 inbjudna gäster i Radiohuset i Stockholm. Jag ska vara programledare tillsammans med en kollega. Det blir kul! (reds.anm. konserten hölls den 30 mars)
Jubileumskonserten sänds i SVT 8 april.
KARIN SKOGLUND