Artiklar
Anna Kuru, författare som gärna lyfter fram naturen i Tornedalen i sina böcker. Foto: Malin A Junkka

Anna Kuru siktar på nästa bok

Anna Kuru är en deckarförfattare som bor i byn Holmajärvi utanför Kiruna med sikte på sin fjärde bok. Ett yrke som kräver disciplin.

- Jag schemalägger alltid ett par timmars skrivning varje dag, säger Anna.

Intresset för berättelser, gärna spännande sådana, fick hon från sin farfar. 
- Han berättade många historier och det obehagliga fanns alltid där.  Jag har alltid skrivit och haft en dröm om att skriva böcker! Men jag har haft massa olika jobb, bland annat inom trädgård och turism, berättar hon.

I dag har Anna hunnit med att släppa tre böcker, Gryningsjakten var den tredje boken i hennes uppmärksammade Kiruna-trilogi, efter de hyllade Den första frosten och Norrskensnatten. Till en början släppte hon böckerna på egen hand men nu har hon ett kontrakt med Modernista. 
- Jag har avtal på två böcker till varav den första ska komma ut 2023. Manus ska vara klart efter påsk redan, säger Anna.

Dessutom ska Anna ge ut en ljudbok som handlar om hennes personliga upplevelse av organdonation. Den kommer också ut 2023.

Hur får du dina idéer?

- Jag kanske hör något som jag snappar upp och så blir det till en berättelse.

Hur syns Tornedalen i dina böcker?

- Jag har alltid med någon mening på meänkieli. Det är ju så vi pratar, vi blandar. Och naturen och framför allt älven är alltid på på något vis. Vi är beroende av den. 

Karaktären Allis som figurerar i trilogin är en jakt- och fiskeintresserad tjej som arbetar på en bilverkstad. Hon har starka rötter i Tornedalen och det syns i hennes livsstil.

Finns det någon typisk nidbild av tornedalingen?

- Ja, att vi skulle vara så tysta och att vårt språk inte är något "riktigt" språk.

Framgången med böckerna har börjat ge ringar på vattnet. Anna är numera anlitad som kulturkrönikör i tidningen NSD och hon deltar på författarsamtal och bidrar till Tankar för dagen i P1.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-05-13