Artiklar
Den sverigefinska flaggan.

Samtalsgrupp för finsktalande

Den femte maj startar NSPH, Nationell samverkan för psykisk hälsa, tillsammans med Oxelösunds kommun upp en samtalsgrupp på finska med temat Åldras och må bra.

Samtalsgruppen är öppen för dig som är 65 år eller äldre, och leds av en äldre kvinna och en äldre man som själva har finsk bakgrund. 

Sedan 2019 driver NSPH ett projekt i Sörmland med fokus på äldres psykiska hälsa och delaktighet i utformning av vård och stöd. Projektet har genomfört samtalsgrupper på svenska i Nyköping, Oxelösund och Gnesta och startar nu upp samtalsgruppen på finska i Oxelösund. Zarah Melander, projektledare på NSPH, om varför det är viktigt att prata om åldrandet och hur vi mår:
– För många är det värdefullt och läkande att blicka tillbaka på hur livet varit hittills och vad de nu har framför sig, och framför allt att dela detta med andra i liknande ålder och bakgrund.  När du pratar högt om dina erfarenheter kan du få andra infallsvinklar på lösningar och problem, och se att du inte är ensam om att känna som du gör. 

I Oxelösund beräknas cirka 14 procent av invånarna ha finsk bakgrund och kommunen ingår sedan 2015 i förvaltningsområdet för finska. Päivi Hellberg, folkhälsostrateg och samordnare för det finska förvaltningsområdet, samverkar med projektet sen några år och är kommunens initiativtagare till samtalsgruppen. 
– Vi är väldigt glada över möjligheten att anordna en samtalsgrupp på finska. Många sverigefinnar är tvåspråkiga men finska är oftast känslospråket. Att samtala om åldrande och hälsa blir mer innerligt när man kan göra det på sitt modersmål.  

Den finskspråkiga samtalsgruppen hålls torsdagar klockan 14–16 den 5, 12, 19, 26 maj i Oxelösund och kräver föranmälan.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2022-04-19