Artiklar

SVT söker aspiranter till SVT Sápmi och SVT Uutiset

Aspirantprogrammet är ett praktik/utbildningsprogram som pågår under i sju månader med start i mitten av november 2022.

SVT söker nu fyra aspiranter som är nyfikna på minoritetsnyheter och som vill bidra med det sverigefinska eller samiska perspektivet.

Aspirantprogrammet erbjuder deltagarna kunskap i mediernas/public service roll i samhället, med fokus på minoritetsjournalistiken, samt i det journalistiska hantverket. Deltagarna får också fördjupad kunskap om exempelvis offentlighetsprincipen, etikfrågor, källkritik och faktakoll. Samt erhåller lön under hela perioden.
– Det är fantastiskt att SVT vill testa ett nytt sätt hitta talanger till minoritetsnyheter och det känns roligt att kunna bidra till att fler har möjlighet att söka sig till våra redaktioner men också att vi kan få in människor med olika erfarenheter och utgångspunkter. Jag ser fram emot att träffa kandidater som inte skulle ha kunnat söka till oss annars, säger Päivi Milanovic, redaktionschef SVT Uutiset.

– Minoritetsspråken är en viktig del av SVT:s uppdrag och vi hoppas att med hjälp av den här satsningen hitta personer med journalistiska ambitioner som kan bidra med fler perspektiv på våra redaktioner, säger Linda Hermansson, tf redaktionschef SVT Sápmi.

Två av aspiranterna kommer att praktisera på SVT Sápmis redaktion och två kommer att göra sin praktik på Uutiset.
– Aspirantprogrammet gav mig verkligen en trygghet, en bra grund att bygga vidare på. Utbildningen och praktik, tidigt, gjorde att jag snabbt kom in i journalistyrket och gav mig ett självförtroende som hjälpte mig i dialogen med mina mer rutinerade kollegor. Jag har på kort tid lärt känna hela Sápmi känns det som, vilket har varit mycket roligt, säger Johanna Tjäder som deltog i aspirantprogrammet 2019. Johanna fick sedan en tillsvidaretjänst året efter som reporter på SVT Sápmi, med placering i Stockholm där Johanna också bor.

Mer information om programmet och hur man ansöker finns här. (länk)

 

Sidan uppdaterad 2022-05-10