Artiklar

”Berättarglädje är det centrala”

På fyra sverigefinska skolor i Stockholm, Botkyrka och Upplands Väsby deltar cirka 50 mellanstadie- och högstadieelever i finska skrivarstugor utanför skoltid.

 

–Det viktigaste är att uppmuntra barnen att använda finskan – det måste vara roligt, säger Maarit Turtiainen som har hållit i skrivarstugorna sedan starten 2013.

Och hade barnen själva fått bestämma, menar hon, hade de träffats oftare än läsårets 10 gånger – flera elever återkommer år efter år.

Maarit Turtiainen är väl förtrogen med skrivandets utmaningar, hon är journalist och författare som skrivit tre skönlitterära böcker. Men i skrivarstugorna kan utmaningarna vara av en mer grundläggande karaktär, som hungriga och trötta barn. Därför har Maarit alltid med sig mackor och dricka till varje träff.
- Vi börjar med mellanmål och språkliga lekar. Sedan fortsätter vi med skrivövningar som inte är jättekrävande. Det kan vara att skriva en berättelse på temat ”Din bästa semester”, ”En konstig granne”, ”Ett ödehus” och så vidare.

Tystanden och lugnet som infinner sig när barnen väl sätter i gång att skriva är speciell och härlig, menar hon.
- Vissa elever skriver en halvtimme, andra bara några meningar, men det är inte det som är det viktiga. Det handlar inte bara om att skriva, utan det blir också ett slags språkbad på finska och vi har roligt tillsammans.

Det är nämligen förbjudet att tala svenska under den dryga timmen de träffas och gör någon det blir de vänligt rättade av sina kompisar.

Sanni Forsberg har deltagit i en skrivarstuga på finska sen hon gick i trean, idag går hon i årskurs sex på Sverigefinska skolan i Upplands Väsby.
- Jag har alltid tyckt om att skriva, min dröm är att bli författare. Jag skriver allt möjligt, mycket fantasy, sagor och deckare. Det är väldigt roligt i skrivarstugan, bra atmosfär och det är kul att skriva och lyssna på vad de andra har skrivit.

När Maarits egen dotter gick på Sverigefinska skolan i Stockholm fick hon idén till skrivarstugor på finska.
- Jag är bekymrad över att barnen tappar det finska språket. Även om barnen går på sverigefinska skolor är svenskan det dominerande språket och det finns få domäner där finska talas. Det behövs mycket engagemang från föräldrar och barn för att hålla språket levande.

Bakom de finska skrivarstugorna står Sverigefinska kulturens vänner, Kulttuuri.se, som är en Stockholmsbaserad förening. De anordnar också årligen en skrivartävling på finska för barn och ungdomar.
- Mottot för tävlingen är ”Skriv som du är”. Barnen bestämmer själva om de vill skriva en novell, dikter eller kanske göra en serieteckning. Berättarglädje är det centrala.

Förra året fick föreningen in 64 bidrag i de olika ålderskategorierna och 13 stycken barn och ungdomar fick ta emot ett diplom och en prissumma på den Sverigefinska bok- och kulturmässan som föreningen också anordnar.

Sanni har deltagit i skrivartävlingen sedan hon började delta i skrivarstugan och förra året gav det resultat. Tillsammans med sin kompis Nella blev hon en av vinnarna.

Vad handlade er berättelse om?

- Den handlade om två syskon som bor i en dal och plötsligt hittar de ett hus där de frigör ett monster genom en förbannelse. De vill gå in i huset och döda monstret men monstret är ingen riktigt monster utan en skugga. Och huset är inte heller ett riktigt hus med väggar och tak. En våning är till exempel ett stormande hav.

Hur slutar berättelsen?

- Jag ville att alla skulle dö och Nella att alla skulle överleva. Kompromissen blev att det blir helt svart i slutet.

Sanni gillar att skriva på just finska även om hon är ungefär lika stark i svenska och finska.
- Jag har utvecklats de här åren, jag hittar lättare på idéer, det går snabbare att skriva och jag är bättre på att läsa inför andra. Nästa år ska jag vara med i skrivartävlingen igen.

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2022-05-23