Artiklar

Religiös rörelse skildras i unik scenkonstföreställning

I går söndag var det urpremiär för scenkonstförställningen Poetissan från Aareavaara – Paradisets barn” i Stora salen på Studio Acusticum i Piteå.

I föreställningen som har världspremiär under Festspelens 40-årsjubileum möts drygt 50 scenkonstnärer med kopplingar till norra Sverige för att bryta tystnaden kring en skambelagd och mörkare del av den norrbottniska historien.

Korpelarörelsen är Nordens mest mytomspunna religiösa rörelse som utspelade sig i övre Tornedalen och Malmfälten under 1900-talet. Sekten förbjöds efter uppmärksammade rättegångar och den nedärvda skammen har följt generationer. Nu skildras berättelsen om rörelsen i en unik scenkonstproduktion på fem språk; svenska samt våra minoritetsspråk, meänkieli, finska, nordsamiska, lulesamiska och inslag av teckenspråk i gränsens och musikens tredje rum av berättare, sångsolister, kör, orkester, dans samt digitala projektioner. Den världsunika Orgel Acusticum spelar en av huvudrollerna och representerar det gudomliga instrumentet, medan dragspelet kliver fram när känslor och passion står i fokus.

Scenkonstproduktionen är den andra föreställningen som visas i satsningen ”Scenkonst från norr” som gör regional scenkonst tillgänglig för fler genom att erbjuda digitala livesändningar till fysisk och digital publik i de norra länen i samarbete med Folkets Hus och Parker samt Riksteatern Norra.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2022-08-14