Artiklar

”En plattform där Tornedalen möter världen”

Det började med naturens skönhet i Tornedalen och en vision. Som vuxen har hon aldrig bott i Tornedalen, men när hon fick möjligheten att köpa en skogsfastighet 2009 med en sagolik vy över Torne älv förändrades allt.

– Det är en vy man vill dela, alla måste få se det här. Platsens skönhet i kombination med min bakgrund som konsthallschef var lysande. Det var en idé som var för bra för att släppa. Jag ser det som att jag har fått ett uppdrag, det här är min mission.

Hon säger att det kanske låter pompöst, men det är så hon känner det, Gunhild Stensmyr, initiativtagare till Konsthall Tornedalen som ska byggas i byn Vitsaniemi/Risudden med öppen vy mot Torne älv och Finland. Troligtvis sätts spadarna i marken nästa år om all finansiering löser sig. Huset som fanns på tomten vid köpet blev tillsammans med några andra hus som Gunhild köpte, Arthotel Tornedalen redan 2013.

Inspirationen för hela projektet är Louisana konstmuseum i Danmark. Gunhild vill att konsthallen ska bli en plattform där Tornedalen möter världen. Det kommer inte bara finnas konst, utan blir en mötesplats för dans, teater, film och musik med tillhörande restaurang och butik med lokala producenter. På hemsidan står det att Konsthall Tornedalen bland annat ska visa ”samtida konst i samklang med lokala berättelser om gränsbygdens historia, liv och leverne förr och nu”.
– Vi ska ta avstamp i det lokala, men vi ska också vidga vyerna ut i världen. Vi kommer att börja med vår egen kultur och vårt språk, meänkieli som vi vill synliggöra i världen, men jag vill också att andra utifrån bidrar med en ny blick på vår kultur. Det är ett sätt att utvecklas och det kräver mod.

Själv hade hon gärna haft en liknande plats att besöka när hon växte upp i Tornedalen för det saknas kulturinstitutioner och mötesplatser i Tornedalen, menar hon.

Trots Gunhilds storslagna planer för att sätta Tornedalen på kartan har reaktionerna varit blandade.
- Jag trodde att tornedalskommunerna skulle hylla idén och vilja vara ansvariga för hallen, men responsens har varit ljummen. Många i lokalbefolkningen är positiva, men det är också ett projekt som väckt oro och misstänksamhet.

Senare bidrog ändå Övertorneå kommun med en summa till arkitekttävlingen för den kommande byggnaden. Två finska arkitekter vann med ett bidrag inspirerat av ett pörte där besökarna kommer att välkomnas av en öppen spis. Men Gunhild är inte orolig för de negativa kommentarerna – i själva verket känns det fantastiskt att vara tillbaka i Tornedalen, berättar hon.
- Naturen är sagolikt vacker och det här är min passion och mitt livsprojekt. Det känns meningsfullt för att konsthallen kommer att beröra så många människor och göra skillnad. Den kommer betyda jättemycket för varumärket Tornedalen.

Redan nu är konsthallen känd och får förfrågningar från konstnärer. En ny vd, Theodor Ringborg, från Bonniers konsthall i Stockholm är rekryterad och han börjar sitt arbete nästa år. Gunhild har bildat en stiftelse som ska arbeta för kulturellt samarbete mellan Sverige-Finland. I augusti åker Gunhild till Ylitornio för att berätta om konsthallen och vad gränsbygd betyder. Hon talar meänkieli sedan barnsben, numera lite knaggligt och brukar skämta med finnarna att kan hon prata meänkieli, så kan de tala svenska.

Det är ett stort projekt hon satt i gång och det är fortfarande oklart när konsthallen är klar och kan öppna, men Gunhild är inte en person som ger upp i första taget.

Var får du din drivkraft ifrån?

–Om jag det visste, jag tror att alla har en drivkraft om de hittar sin gärning i livet, tror inte du? Jag vet att jag är stark, modig och prestigelös – och jag frågar inte vad andra tycker.

Tror du att din vision om Konsthall Tornedalen blir verklighet?

– Det är jag övertygad om. Grundvisionen och värdegrunden finns där redan. Tornedalingen är publiken och jag tänker ofta på mina föräldrar som referens när jag bygger det här, de var typiska tornedalingar.  Jag vill att tornedalingarna ska vara stolta över platsen – för om inte de kommer, vem ska komma då?

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2022-07-01