Artiklar

Samisk skräckfilm på Sundance i USA

Inga Elin Marakatt är författare och filmskapare, hon använder sig främst av det nordsamiska språket i sitt skapande och har skrivit flertalet böcker för barn och unga. Med skräckfilmen Unborn Biru har hon år 2023 gjort premiär som filmregissör. För sin insats belönades hon med Tromsöpalmen i samband med Tromsø International Film Festival i januari år 2023.

-Jag och producenten Per-Josef Idivuoma var framme på Sundance Film Festival i USA när vi fick ett samtal om Tromsöpalmen, från Lisa på produktionsbolaget, berättar Marakatt och fortsätter:

-Amanda Kernell har bland annat fått ta emot Tromsöpalmen tidigare, hon är en förebild för mig. Det känns stort på flera sätt.

Den prisade korta skräckfilmen Unborn Biru hade sin världspremiär på Sundance Film Festival. En filmfestival som sedan år 1978 är välbesökt av hollywoodstjärnor och filmskapare från hela världen. Där visades sedan filmen för utsålda biosalonger vid tre tillfällen, två gånger i Park City och en gång i Salt Lake City. Unborn Biru tävlade i kategorin Midnight short i samband med festivalen och var en av 60 andra filmer som valts ut av 11 000 anmälda tävlingsbidrag.

Filmarbete är en lång resa i sig, och resan som ledde till Unborn Biru började år 2018. Marakatt deltog i filmprojektet Arctic Chills via Samiska filminstitutet. I samband med ett antal workshops i Kautokeino arbetades grundberättelsen fram och Marakatt fick fortsatt stöd att utveckla manuset med flera andra filmskapare från olika håll i världen såsom Kanada, Grönland och Ryssland. Projektets mål var att sedan välja ut ett manus för filmatisering, och Unborn Biru valdes och fick därigenom bearbetas ytterligare med en scripteditor i London.

-Att skriva film var helt nytt för mig och fick mycket tips och feedback. Unborn Biru växte fram tillslut, efter att ha haft en massa andra arbetstitlar, berättar Marakatt.

Per-Josef Idivuoma blev sedan inkopplad på filmprojektet som producent och projektet gick in i finansieringsfas med det andra arbetet pågående parallellt.
- Vi fick nog cirka två miljoner till produktionen, konstaterar hon och berättar hur hon varit en del av alla moment i skapandet sedan år 2018.

-Det var speciellt bra att få jobba med ett så stort samiskt team, för att vara min första film kändes det tryggt och jag kände mig trygg med hela teamet. De var alla var så duktiga på sina områden, säger Marakatt.

 

Efter drygt fem års utveckling av manus och arbete med finansiering av filmen spelades sedan filmen in på fem dagar i område kring Kautokeino. När första råmaterialet var sammanställt fick Inga Elin Marakatt kliva in i klipprummet med postproduktionen. Hon berättar om hur tankarna gick under utveckling såsom i klipprummet:

-Film är speciellt, film kan spridas långt ut i världen och i och med att det finns skillnader inom den samiska kulturen, har man ett ansvar att försöka få med flera variationer från kulturen. Man vill att det ska vara rätt.

Mottagandet av filmen blev framgångsrikt med utsålda visningar i både och Tromsö. I mars 2023 visas filmen på Nya Zeeland.

Filmen är en passning till det förflutna. Unborn Biru utspelar sig under den tid som ägdes av Marakatts förfäder.

-Det var så här mina förfäder levde för hundra år sedan och det är ju den tidsresan filmen visar. Jag har alltid varit fascinerad av mina förfäder som födde barn mitt på fjället. Det var hårt, men de klarade sig. Det är därför jag också valt ett kvinnoperspektiv där jag vill lyfta samiska kvinnor, avslutar hon.

Det finns inte många korta skräckfilmer på nordsamiska i världen. I huvudrollen finner vi sångerskan och skådespelerskan Sofia Jannok. Inga Elin Marakatt berättar att hon precis är i färd med att utveckla filmmanus tillsammans med Netflix genom en kurs i samarbete med samiska filminstitutet och sex andra filmskapare. Det är inte säkert att Netflix kommer välja att producera manuset vidare, men de engagerade kreatörerna bibehåller det upphovsrättsliga ägandet. Oavsett om Netflix går vidare med produktion, kan materialet bli film på annat håll i framtiden.

LINNEA HUHTA

Sidan uppdaterad 2023-03-06