Artiklar
Moa Backe Åstot. Foto: Carl-Johan Utsi

Aktuell ungdomsroman om samisk identitet

Moa Backe Åstot, född 1998, är aktuell med ungdomsromanen Fjärilshjärta. Boken handlar om den samiska 14-åringen Vilda. Vilda funderar mycket på sin identitet och sin samiska bakgrund, men kan inte tala samiska.

Huvudkaraktären Vildas Morfar är den enda i familjen som talar samiska och när han plötsligt går bort i en hjärtattack blir Vilda ensam i sökandet efter sin samiska identitet och det samiska språket.

-När jag skriver hämtar jag inspiration från känslor jag själv har känt. Jag funderade mycket på min identitet som tonåring, vem jag var och vad det samiska betydde för mig. Jag lärde mig liksom romanfiguren Vilda inte samiska som barn. Till skillnad från Vilda hade jag personer i min närhet som jag kunde lära mig samiska av när jag blev äldre, säger Moa.

Moas mormor blev hennes främsta lärare i samiska och sakta men säkert lärde sig Moa att förstå och så småningom även tala samiska. Något som hon säger att hon kommer att föra vidare när hon själv får egna barn. Mormodern, som många i samma generation, lärde aldrig sina egna barn samiska, Moas mamma talar därför inte samiska. Den generation samer som växte upp under början av 1900-talet hade tvingats att gå i så kallade nomadskolor, särskilda skolor för renägande samer. De samiska barnen, som inte kunde svenska, förbjöds att tala samiska på skolorna och tvingades till undervisning på svenska. Enligt Moa skapade detta ett trauma bland barnen.

-Det samiska språket blev förknippat med skam och min generations far- och morföräldrar valde till stor del att inte föra samiskan vidare. Men idag ser jag en helt annan stolthet över den samiska identiteten och bland unga finns en stor önskan om att ta tillbaka språket.

Moa Backe Åstot är renägande same och bosatt i Jokkmokk och debuterade 2021 med romanen Himlabrand och har både vunnit och varit nominerad till flera priser: Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2021, Nominerad till Augustpriset 2021, Slangbellan 2021, Norrlands litteraturpris 2022, Nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022.

-Priserna fungerat som en uppmuntran att fortsätta att skriva och som en bekräftelse på att behovet av sådana böcker finns. Samtidigt har priserna gett mig lite prestationsångest inför framtiden, säger Moa med ett leende på rösten.

Liksom Fjärilshjärta handlar romanen Himlabrand handlar om sökandet efter identitet. Huvudkaraktären Ánte, som vuxit upp i en renskötarfamilj, får känslor för sin kompis Erik och funderar mycket på om dessa känslor är tillåtna i hans omgivning. Moa hoppas att böckerna ska stötta unga i sökandet efter vem de är och hur de ska uttrycka det. Hon berättar att hon önskar att böckerna kan inspirera unga att våga uttrycka sin identitet och vara stolta över den. Böckerna är inte riktade särskilt till samiska ungdomar, även om handlingen i båda romarna utspelar sig i en samisk miljö. Frågor om identitet är, enligt författaren, något som de flesta tonåringar funderar kring och hon hoppas att romerna kan vara ett stöd i den identitetsskapande process som de flesta människor går igenom i unga år.

Romanen Fjärilshjärta kom precis ut men det är redan många som har skrivit till Moa om att de känner igen sig i romanfigurens funderingar kring identitet och sökandet efter ett språk. Hon berättar att även äldre personer har hört av sig och sagt att de hade önskar att boken hade funnits när de var unga. Det är dessa läsarreaktioner som betyder mest för författaren och som gör att hon vill fortsätta att skriva fler böcker.

PETRA KAHN NORD

 

Sidan uppdaterad 2023-05-22