Artiklar
Foto: Tomas Andersson

Linnea Huhta debuterar med diktsamling på meänkieli, svenska och engelska

Den mångsysslande tornedalska språkaktivisten, författaren, filmproducenten och juristen Linnea Huhta kom i sommar ut med en diktsamling som bitvis behandlar personliga erfarenheter.

Diktsamlingen, som är skriven på både meänkieli, svenska och engelska har titeln ”Mien olen täälä”, Jag är här. Titeln är hämtad från de två första versraderna i boken.

- Man kan säga att ett tema för diktsamlingen är maktobalans och förtryck, säger Linnea Huhta.

Hon bor i Övertorneå och en del av dikterna tar upp landsorts- och språkortsperspektivet, en känsla av att platsen man bor på och det språk man talar är osynligt, särskilt i media. Dikterna handlar också om hur det är att vara människa och särskilt kvinna, och att uppleva och leva med våld i nära relationer.

- Den första dikten skrev jag på för Sveriges Radio när Metoo-upproret inleddes.

"Sist jag stod på en scen i Tornedalen hade jag ett överfallslarm i byxfickan." är en del av en dikt som pågår genom hela diktsamlingen och fungerar som avsnittsmarkör i boken.

- Jag har levt under våld och förföljelse under en del av mitt liv, men det jag skriver om handlar om både andras och egna erfarenheter. Situationer jag mött på olika sätt. Jag vill att diktsamlingen ska ge styrka till dem som inte har en röst.

Linnea har tidigare gett ut fyra tvåspråkiga böcker, det här är hennes första diktsamling.

Diktsamlingen är utgiven på förlaget Barents Publisher som drivs av författaren och översättaren Bengt Pohjanen, själv en litterär mäenkieli-pionjär och föregångare som skrivit flera romaner, teaterpjäser och dikter på meänkieli.

Linnea berättar att flera som läst hennes dikter har hört av sig till henne via bland annat sociala medier. Hon nämner en läsarkontakt som fastnat.

- Han skrev att han blev överraskad över min tydliga berättarröst och mitt tydliga tema och uppmanade mig att inte låta mig tystas. Sådant känns bra.

Ska du fortsätta att skriva poesi?

- Jag kan inte sluta. Jag skriver hela tiden och definierar mig starkt som en författare, även om jag gör andra saker inom kulturproduktion. Just nu producerar jag en dokumentärserie i samproduktion med Filmpool Nord och UR som ska bli klar första kvartalet nästa år och denna vecka spelar vi in ett bokprogram där jag är programledare.

Trots att hon är blott 33 år gammal verkar Linnea Huhta ha hunnit med mycket i livet och hon håller på med olika projekt samtidigt i sitt bolag Words by Huhta.

Vi pratar om hennes olika sysslor. Linnea nämner bland annat hon ska ned till Österlen i Skåne nästa höst och vara curator för en utställning för Tjörnedala konsthall i Baskemölla.

- Jag har knutit till mig åtta olika konstnärer, sex från Norrbotten, en konstnär från Norge och en från Finland på resan. Var och en jobbar med olika konstnärliga uttryck, från foto till vävkonst. Teman blir majoritet mot minoritet, att leva i periferin. Konsten kommer att behandla kopplingen mellan plats och identitet.

Ämnet verkar knyta an till hennes diktsamling.

- Mina olika projekt lyfter och ger näring till varandra.

FREDRIK SIERADZKI 

Sidan uppdaterad 2023-09-22