Artiklar

De har redan en uppföljare på gång

Rosita kom till oss och krävde att bli berättad. Så säger Anita Santesson att det gick till när hon och Ralf Novak Rosengren började skriva en bok tillsammans. Sedan dess har boken om 14-åriga romska Rosita prisbelönats, och uppföljaren är redan på gång.

Det låter som ett omöjligt projekt. Att skriva en ungdomsbok på en och en halv månad, när den ena författaren jobbar i Stockholm och den andra i Småland. Men det gick. Till och med alldeles strålande. Både Ralf och Anita, som lärt känna varandra under arbetet med Nordic romani festival, berättar om hur kreativt deras samarbete var.
- Det låter helt osannolikt men det var som om vi var en människa, det bara flöt på, säger Ralf.

Han ler när han berättar om boken. Säger att det var enkelt att jobba ihop, att de tänkte så lika. Under de där veckorna skrev de och mejlade, skrev om och mejlade igen. Anita stod för skrivandet av scenerna och Ralf för dialogerna. Handlingen och huvudpersonerna tänkte de ut tillsammans, berättar Anita.
- Rosita lever sitt eget liv. Hon kom till oss och krävde att bli berättad, och det är därför det flödar. Det blir nästan lite magiskt, man kan inte stoppa det.

Rosita är huvudperson i boken ”5768 visningar på Youtube”. Hon är 14 år och tillhör resandefolket, den största delen av den romska minoriteten i Sverige. Hon älskar att sjunga och tillsammans med några klasskompisar ställer hon upp i en tävling. Samtidigt är det tufft i skolan och hon möter mycket fördomar om romer.

Den som läser 5768 visningar på Youtube får lära sig en hel del om resandefolkets kultur och om hur det är att vara ung och resande i Sverige idag. Det är meningen. Både Ralf och Anita drivs av att sprida kunskap för att motverka fördomar. Ralf är själv resande och har under hela sitt liv mött fördomar liknande de som Rosita får känna på i boken. Han blir arg när han pratar om fördomar får fortsätta gro trots att resande funnits i Sverige i 500 år.

Anita å sin sida är gymnasielärare, och har märkt hur svårt det är för lärare att undervisa om de nationella minoriteterna. Skolverkets kunskapsmål stämmer inte med det lilla som står i läroböckerna. Hon säger att lärarna då struntar i att lära ut något om minoriteterna, eftersom det är kunskapsmålen som ska styra vad eleverna ska lära sig.
- Just när det gäller kunskapen om romer, är det en enda gröt av fördomar. I dagsläget tror folk att en rom är någon som sitter utanför Konsum. Det blir helt fel. Jag tror att man behöver kunskap för att kunna jobba mot fördomar. Och om inte lärarna har kunskapen, hur ska man då lära ut?

Boken är en lättläst ungdomsbok, som i första hand känns som en spännande berättelse om en ung tjej. Men här och var får man fakta om resandekulturen, utan att man tänker på det. Till exempel hur Rosita ser på sin familj och hur välstädat de har det hemma. Det berättas om Rositas morbror som blivit tvångssteriliserad, och om Rositas finska släktingar som också är romer, men som har en annan romsk kultur. 

När förlaget ringde Ralf och berättade att boken vunnit tävlingen, trodde han först att de skämtade.
- Vi tänkte att det var en kul grej och en utmaning att skriva boken, men vi tänkte också att det aldrig har skrivits en bok om resande tidigare. Att vara resande är att vara i en dubbelhet, man är som alla andra, men ändå inte. Vi kände att det var en viktig sak att berätta.

Ralf och Anita är redan igång med uppföljaren till boken. I den kommer berättelsen börja med att det blivit sommarlov och Rosita är på semester med sin familj. När hon kommer hem igen har mycket hänt, säger Ralf.
- Hon upptäcker att allt inte är som det varit, och tjejgänget måste samla ihop sig. Men mer än så kan jag inte avslöja! 

KARIN FINGAL

Sidan uppdaterad 2015-05-21