Artiklar

Kommunen som byter personal över gränsen

Johanna Collen står bakom den geniala idén att byta personal över gränsen mellan Finland och Sverige istället för att skicka iväg barnen på kostsamma språkbad.

Det är Sveriges Radio som berättar om nyheten här.

När det blev för dyrt att skicka förskolebarnen till Finland för språkbad så kom  Johanna Collen, korrdinator för minoritetsspråk i Pajala kommun, på idén om ett lärarutbyte mellan länderna.

I höst blir idén verklighet och tanken är att två förskollärare i finska Kolari besöker jägarens förskola i Pajala och förskolan i Sattajärvi två gånger i månaden under fyra månader samtidigt som två förskolelärare från Pajala besöker förskolor i Kolari. Lyssna på inslaget ovan för mer information!

Pajala kommun tillhör förvaltningsområdet för meänkieli och finska. Det ger tornedalingar och sverigefinnar ett förstärkt skydd i Pajala kommun. Det innebär att:

- Enskilda har rätt att använda meänkieli och finska muntligt och skriftligt i kontakt med Pajala kommun.

- Pajala kommun är skyldig att ge muntligt svar på meänkieli eller finska samt på begäran en skriftlig översättning av beslut och motivering.

- Pajala kommun ska verka för att det finns tillgång till personal med kunskaper i meänkieli och finska.

- Pajala kommun är skyldig att ordna förskola och äldreomsorg helt eller till väsentlig del på meänkieli och finska om så önskas.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2017-08-24