Artiklar

Arbetsgrupp ska stötta skrivande på meänkieli

I drygt ett år har Elina Kangas haft jobbet som språkvårdare för meänkieli. Ett år som till stor del ägnats åt att planera och lyssna in och träffa människor. Men nu blir arbetet med konkret och just nu håller en ny arbetsgrupp på att ta form.

Elina Kangas är van vid etnografisk forskningsarbete. Något som hon haft stor nytta av under sitt första år på Institutet för språk och folkminnen.
- Jag är van att lyssna, titta och samla in information, säger Elina som är född och uppvuxen i finska Pello.

Vilken är din roll på Språkrådet?
Jag ska bland annat svara på frågor från elever, journalister och allmänhet. Jag ska sprida kunskap om meänkieli på olika sätt, säger Elina Kangas.

Som första språkvårdare i meänkieli någonsin har det varit mycket att planera och ta in under året och Elina har satt stor vikt vid att träffa människor som arbetar med språket på olika sätt.

Ett konkret resultat av arbetet är att det nu håller på att bildas en arbetsgrupp med människor som talar och skriver på meänkieli. Det är en samling av personer från media, organisationer/föreningar som redan har jobbat med utveckling av meänkielis skriftspråk, författare och personer från skol- och universitetsvärlden.
-  Det är viktigt att ha med personer med kunskap om olika dialekter på meänkieli, säger Elina.

- Syftet är att de ska hjälpa mig med mitt jobb. Det finns olika varieteter av språket och de här människorna har olika erfarenheter och talar olika varieteter av meänkieli.


Arbetsgruppen ska inte vara statisk utan medlemmarna är tänkt att bytas ut då och då. 
- Det är ett vanligt sätt att arbeta med språkvårdsgrupper i olika språk, till exempel nordsamiska och finska, berättar Elina.

Elina hoppas att gruppen ska träffas för första gången i vår.
- Alla måste kunna skriva på meänkieli men det behöver inte vara perfekt men man ska känna till vilka problem som kan uppstå när man ska skriva.

Tanken är att arbetsgruppen ska ge råd och rekommendationer om hur man skriver på meänkieli. Det handlar inte om att rätta till det muntliga språket.
- Och det är alltid språkbrukaren som bestämmer i slutänden men arbetsgruppen kan stötta med råd till den som ska skriva.


Vad krävs det i dag som förälder för att du ska lyckas att lära ditt barn meänkieli?

- Du måste skapa en meänkieli-miljö för barnet. Se till att barnet får träffa de som talar språket så ofta som möjligt, köpa barnböcker på språket och ta del av utbudet från Utbildningsradion och SVT. 

Elina Kangas deltar också en gång i månaden i ett språkprogram som Meänraatio har, Kielestä kiini. Då har lyssnarna möjlighet att ställa frågor om språket under sändningen och Elina diskuterar tillsammans med  programledaren Eva Kvist och Inga-Britt Uusitalo olika teman kopplat till meänkieli. Du hittar programmet här!

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-04-29