Den 21 september 2019 arrangerar Kultur Gävleborg, Region Gävleborg tillsammans med Hofors kommun Kulturting Gävleborg på Folkets Hus i Hofors. Illustration: Minabibliotek.se

Årets Kulturting lyfter fram nationella minoriteter

Det är snart dags för Kulturting i Gävleborg. Årets tema är nationella minoriteter.

Den 21 september 2019 arrangerar Kultur Gävleborg, Region Gävleborg tillsammans med Hofors kommun Kulturting Gävleborg på Folkets Hus i Hofors. Kulturtinget är en årlig regional möteplats för alla som bidrar till länets rika konst- och kulturliv: föreningar, kulturskapare, politiker och tjänstepersoner med flera.

Årets tema är de nationella minoriteterna: judar, romer, urfolket samer, sverigefinnar och tornedalingar. Från och med i år har rättigheter och skyldigheter stärkts ytterligare, vilket bland annat ställer högre krav på offentliga verksamheters minoritetspolitiska arbete.

Genom föreläsningar, valbara parallella seminarier, ett panelsamtal, en mässdel och musikframträdanden nyanseras berättelser och synliggörs möjligheter att som konst- och kulturaktörer vara med och skriva, såväl som skriva om, historia.

Inbjudna föreläsare är bland andra den statliga utredaren för den reviderade lagen om nationella minoriteter Lennart Rohdin och journalisten och författaren Kristian Borg som bland annat varit redaktör för boken Finnjävlar och producerat Finnjävlarpodden för Sveriges Radio. Förutom dem kommer museer, författare, dramatiker, musiker, projektledare och regionala kulturaktörer att berätta om sin verksamhet.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-09-06