Bagir Kwiek, den nya läsambassadören. Foto: Susanne Kronholm

Bagir Kwiek är Sveriges nya läsambassadör

Nu har Kulturrådet avslöjat vem som är Sveriges nya läsambassadör. Han heter Bagir Kwiek. Den här gången kommer läsambassadörens främsta fokus att vara minoriteten romer. 

 

Den nya läsambassadören utses för perioden 2019–21 och efterträder Johan Anderblad.
– Det känns otroligt spännande, hedrande och roligt. Från att vara ett Bergsjön-barn, från gatan, till att bli Sveriges läsambassadör – jag kan knappt hitta de rätta orden, säger Bagir Kwiek.

– Jag kommer att fråga romerna vad de vill och vad som intresserar dem – vi gör det här tillsammans! Jag vill även vara en brobyggare mellan romerna och majoritetssamhället.

– Jag vill uppmuntra andra att aldrig ge upp, aldrig sluta tro på att man kan göra det omöjliga möjligt. Jag älskar att läsa. Fantasin är ett bra ställe att vara på, där finns inga begränsningar.

Bagir Kwiek är 47 år och bor i Göteborg. Nu arbetar han som samhällsvägledare på Romano Center och har tidigare bland annat initierat den prisade utställningen Vi är romer! (2013) och (tillsammans med Monica Hirsch) skrivit sagoboken Det var en gång det som inte var (2016) och arbetat med dokumentation kring romska vittnesmål från Förintelsen.

Han valdes utifrån en öppen nomineringsrunda i september–oktober då alla hade möjlighet att nominera sin kandidat till ny läsambassadör. Därefter har en sakkunniggrupp tillsammans med Kulturrådet gjort ett urval av kandidaterna. Dessa har Kulturrådet gått vidare med och utsett den nya läsambassadören utifrån. Meriterande var erfarenhet av litteratur och läsfrämjande.   

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2020-01-28