Artiklar

Bastusamlingen ger barnen finska ord

Varje fredag är det bastusamling för barnen på den finska avdelningen Nalle Maija på förskolan Lilla Björn, Pikku Karhu, i Kiruna. Genom den lär sig barnen att räkna och vad olika delar av kroppen heter på finska.

Marianne Isonikkilä är en av tre barnskötare på Nalle Maija som i dag har 15 barn i olika åldrar. Just i dag när Minoritet.se är på besök har hon en ny inskolning av en liten kille på ett år som är lite ledsen och ovan att vara ifrån sin mamma och pappa. Marianne har honom i famnen och försöker trösta honom - på finska.
- Vi pratar bara finska här. Det är väldigt olika kunskapsnivåer hos barnen och de pratar mest svenska men vi pratar bara finska, även personalen sinsemellan för då får barnen i alla fall höra språket hela dagen.

Marianne har jobbat på Lilla Björn sedan 2012. Hon har själv finska föräldrar men är uppvuxen i Kiruna.
- Jag trodde jag kunde riksfinska men det är en blandning av lite svenska, meänkieli och finska. Ibland får jag ta till ordboken om det är något särskilt ord, eller fråga Seija, hon är duktig, säger Marianne och syftar på en av kollegorna.

Det finns flera avdelningar på Lilla Björn men där pratar de bara svenska. Nalle Maija undviker att ha gemensamma aktiviteter med övriga avdelningar.
- Då tar svenskan över. Barnen lyssnar inte alls på finskan då. Det är lite trist att vi inte kan ha mer gemensamt men det är för språkets skull.

I fjol hade Nalle Maija två elever som talade meänkieli men inte i år. Nu är det bara finskan som gäller här. I dag har avdelningen ett barn som står på kö. För meänkieli finns i dagsläget ingen kö.
- Jag tror intresset för finska står stadigt men för meänkieli minskar det.

Det som skiljer Nalle Maija från de andra avdelningarna är att allt material de arbetar med ska ha ett bildspråk så att barnen lär sig finskan lättare.
- Därför tar mer tid för oss att ta fram material och tyvärr finns det så lite färdigt material på finska, konstaterar Marianne.

Barnen på Nalle Majia springer omkring och busar. De talar svenska till varandra men när Marianne kallar in dem på en bastusamling byter några av dem språk. Två av barnen talar bara finska och har föräldrar som är finsktalande. De andra har föräldrar som vill att barnen ska lära sig finska även om de inte talar språket hemma.
- Jag pratar med mommo! Och jag pratar med fammo, och min pappa ska bygga en bastu, berättar barnen på samlingen.

Bastusamlingen inleds med att utse den som på låtsas ska hälla vatten på bastuaggregatet (i papp) och den som ska visa hur man tvättar sig i bastun. Viljam Sunna, 4 år, och Aura Rumbin, 5 år, får äran i dag. Aura berättar på finska på man tvättar fötter, hår och rygg. Viljam får räkna på finska medan han kastar "ånga".
- Det här är bra för de lär de sig kroppsdelarna och att räkna, säger Marianne.

Ibland är det svårt att få finsktalande personal till Nalle Maija. Särskilt den här årstiden när det är många sjukdomar och virus som cirkulerar runt. Men just i dag kan alla barnskötare på plats tala finska.
- Eftersom man inte har så mycket tid att prata med respektive barn per dag är det viktigt att de i alla fall hör oss prata finska, konstaterar Marianne.

MALIN A JUNKKA
 


 

Sidan uppdaterad 2019-02-28