Cary om utanförskap och hemlängtan

I Cary me home är det framförallt sången, musiken och glädjen som står i fokus. Frågor om utanförskap och hemlängtan bemöts med sårbart allvar, varm humor och glädjen till ett musikarv.

Musiken i föreställningen är en del av den finska låtskatten som för första gången översatts och nu framförs på svensk scen. 
- På fredagen den 7/12 presenterar Upplands Väsby kommun stolt en son som kommer hem både fysiskt och mentalt. Artisten Cary Ylitalo är uppvuxen på Stallgatan i Upplands Väsby och har nu en musikalisk soaré Cary me home i Messingen om hemlängtan, utanförskap och den sverigefinska identiteten. Det bästa av finska låtskatten är översatta till svenska och föreställningen är på svenska med inslag på finska så den passar alla, säger Mari Forsberg, samordnare nationella minoriteter, Upplands Väsby kommun.

Utanförskap och hemlängtan är ständigt aktuella frågor och har präglat generationer, inte minst efter arbetskraftinvandringen till Sverige på 1950- och 60-talet. I Cary me home gestaltas fyra finska ungdomar som har lämnat Finland för att söka sig ett nytt liv i Sverige. I Cary Ylitalos rena och avskalade framförande vävs berättelserna samman med det musikaliska arv som han har burit med sig genom livet. Det skriver Upplands Väsby i ett pressmeddelande.

Den finska kulturen har följt Cary Ylitalo genom livet. Men för några år sedan ”krävde” den en uppmärksamhet som gjorde honom delaktig i Finlands öde och historia på ett djupare plan, vilket nu resulterat i soarén Cary me home. Cary Ylitalo har en gedigen utbildning inom sång, teater och dans samt bred erfarenhet från svensk scen och utomlands.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2018-12-13