Artiklar
Bengt Pohjanen bredvid en tavla av sig själv, målad av  är Jouko Alanenparta. Tavlan avtäcktes i samband med ett seminarium på Haparanda Stadsbibliotek den 10 december 2023.

Dagens dikt i P1 - nu även på meänkieli

Den femte februari år 2024 uppläses Dagens dikt i P1. Det som är anmärkningsvärt är att den läses upp på meänkieli för första gången sedan programmets start den första februari år 1937.

Med sina historiska 87 år är programmet Sveriges Radios äldsta radioprogram som dessutom fortfarande sänds. Över 24 000 dikter har blivit upplästa i programmet. Det är skådespelare eller poeter som läser upp dagens dikt och den första uppläsaren var skådespelaren och regissören Gabriel Alw (1889-1946) som läste dikten, Det eviga av Esias Tegnér (1782-1846).

Författaren och lingvisten Bengt Pohjanen blir den första att läsa dagens dikt på meänkieli. Han läser dikten Jag är född utan språk. Pohjanen är också känd för att ha skrivit den första romanen på meänkieli. Romanen Lyykeri kom ut år 1985. Till Sveriges Radio, Meänraatio, berättar Bengt Pohjanen att dikten som först skrevs på svenska kommer sändas även på meänkieli. För honom betyder det att meänkieli som litet språk får förstärkt status, detta påvisar också att meänkieli i allra högsta grad lever.

Dikten Jag är född utan språk är skriven år 1961 av den då 17-åriga Bengt Pohjanen som vid den tiden gick på gymnasiet i Haparanda. Dikten ingick i diktsviten Jag är född utan språk som han debuterade med år 1973. Nu kan alltså allmänheten ta del av ett historiskt ögonblick den femte februari strax efter kl. 12.00 i Sveriges Radio P1 eller på webben, sverigesradio.se, när den första dikten på meänkieli sänds för första gången i radioprogrammets 87 år långa historia.

Till minoritet.se skriver Pohjanen, inför den historiska dagen,

- Mie olen aina ollu tienraivaaja (...) Runo oon käänetty kohta 40:le kielele ja oon ulkomaila antalogioissa ja tutkinoissa. Vilket på svenska betyder,

- Jag har alltid varit en pionjär (...) Dikten är översatt till närmare 40 olika språk och finns i antologier utomlands och i forskningsmaterial.

Han konstaterar också att det är en stor händelse, som också påvisar att dikter på meänkieli duger gott, speciellt som den ska komma att höras av närmare 100 000 personer. Dagens dikt med Bengt Pohjanens Jag är född utan språk kommer sändas hela vecka 6.

För att en dikt ska kunna väljas ut till dagens dikt, behöver den vara publicerad i antingen bok eller tidskrift. Dagens dikt ska spegla poesi från alla tider och alla länder, enligt public service-uppdraget ska dikterna även representera en mångfald dels avseende ålder, könstillhörighet, bakgrund med ett antal andra parametrar sett till poetens egenskaper. Dikten kan vara av specifik längd, under fem minuter, och ska lämpa sig för läsare i radio. Redaktionen bakom Dagens dikt tar även till hänsyn ett avtal som ingåtts mellan Sveriges Radio och Författarförbundet.

Ut i etern debuterar den aktuella dagens dikt från måndag till lördag efter tolvslaget och i repris måndag till fredag klockan 23.55 samt lördag kl. 19.55. Dagens dikt är också tillgänglig via sverigesradio.se. I samband med programmets 80-årsjubileum år 2017 estimerades antalet lyssnare till omkring 100 000 per dag. Sedan år 2022 är Ann Lingebrandt producent för radioprogrammet som genom åren producerats av bland andra poeten och journalisten Carl Magnus von Seth, producenten Lena Birgersdotter och författaren Willy Granqvist. Både Lingebrandt och Birgersdotter utgår respektive utgick från Sveriges Radio Malmö där programmet producerats med kontinuitet sedan år 2014. 

LINNEA HUHTA

 

Sidan uppdaterad 2024-02-05