De vann Idol på jiddisch

Louisa och Robyn Lyne från bandet Louisa Lyne & di Yiddishe Kapely deltog i den internationella musiktävlingen "Der Yiddisher Idol" i Mexico City och vann med sitt bidrag  "Trern" (Tårar).

Tävlingen började småskaligt för flera år sedan men har gradvis vuxit år för år.
- Vi spelade en nyskriven låt "Trern" (Tårar). Men text av Salomon Schulman och musik av mig själv och min bror Robin, säger Louisa Lyne.

Hur kom det sig att ni var med i tävlingen i Mexico?

- Man ansöker genom att skicka en ansökningsvideo. Jag ansökte faktiskt redan för två år sedan, 2017, och har sedan dess blivit inbjuden både 2017 och 2018 men var tvungen att avböja då datumen krockade med andra redan kontrakterade turnéer. Nu äntligen 2019 blev det av! Även om jag måste erkänna att det var på håret... Direkt efter tävlingen var avslutad, klockan 21.00 söndagen den 17 februari  väntade en taxi på oss som tog oss till flygplatsen. Klockan 00.00 lyfte planet och vi flög Mexico City - Paris - Stockholm - och så anlände vi i Kiruna två timmar innan vår första konsert med Norrbottensmusiken, tisdag 19 feb. Puh! 

Hur gick framförandet?

- Framförandet gick bra tycker vi. Vi var lite förhandsfavoriter, och så vann vi också!

Louisa Lyne berättar att det fanns två kategorier; en traditionell och en för helt nyskrivet, och de tävlade i den för nya sånger.
- Man framför sitt bidrag medan texten projiceras på jiddisch och spanska på storskärm. Efter man uppträtt, ger en jury feedback - lite som Talang. 

Det var tävlande från Kanada, Argentina, Colombia och Mexico.
- Det är svårt att kommentera motståndet då alla var så olika. Alla var inte utbildade musiker, men däremot kunde flera jiddisch flytande. Och åldersspannet var brett- yngsta runt 20 och äldsta över 70 år! 

Hur känns det att ha vunnit den här tävlingen?

- Att vinna var en fantastisk  känsla. Underbart att uppleva att det vi skapar hemma i köket i Malmö håller måttet även på det globala planet. Jag är så otroligt stolt över både mig själv och alla oumbärliga, begåvade människor i min närhet som hjälper mig att lyckas. 

Vad vann ni?

- Vi vann 1:a prispotten 750 US dollar. Vi fick även en poncho, en ryggsäck och diplom.

Vad händer nu framöver?

- Just nu är vi i full färd med att turnera med Yiddish Revolution och att spela in vårt tredje studioalbum, release september 2019.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-04-10