Författarna Linnea Huhta och Birgitta Fransson. Foto: Privat

Deras första gemensamma bokprojekt

Linnea Huhta och Birgitta Filipsson har skrivit en barnbokstrilogi, Ahai keksii, Ahai hittar på - som handlar om Ahai och karaktären Lumi.

Birgitta är bland annat grafisk designer och har gjort boken "Puhu meänkieltä". Hon driver företaget Aihe Design. Linnea är kanslichef i Pajala kommun, poet och nyföretagare.

Barnbokstrilogin är deras första gemensamma projekt.

Hur fick ni idén till boken?

- Det är en barnbokstriologi. Vi bokade in ett möte för att prata om eventuella samarbeten kring meänkieli, kultur och Tornedalen med mera. Vi kommer snabbt till beslut vi två och det blev inom loppet av några minuter klart att det var en barnbok vi skulle skriva. Det gick oerhört fort, vi hade handlingen och i stort sett karaktärerna klara redan efter det första mötet och sen har vi haft möten kontinuerligt. Vi vände på olika kulturella företeelser och fastnade lite för det övernaturliga och fick inspiration på så sätt, säger Huhta.

På vilket/vilka språk är böckerna skriva?

- Meänkieli och svenska.

Målgruppen?

- Barn och vuxna i deras omgivning samt barn som vill och kan läsa själva.

Hur finansierar ni detta?

- Just nu söker vi finansiering med ljus och lykta, vi har sökt medel från Kulturrådet och Region Norrbotten bland andra och hoppas på att få napp. Vi gör det mesta själva och söker i huvudsak pengar till att trycka upp trilogin i det format vi bedömer lämpligt för barnböcker.

Förhoppningar med projektet?

- Att underhålla och att fler lär sig meänkieli. Böckerna är språkbevarande och vi hoppas att fler blir intresserade av språket. Eftersom allt står på både meänkieli och svenska så passar böckerna för de med ett eller flera språk.

MALIN A JUNKKA


 

Sidan uppdaterad 2019-10-08