Höstorkestern från turnén Kirunas Finest 2017 med Aldrigilivet och Willy Clay Band. Foto: Johan Ylitalo

"Det är vackert att ha lyssnat på Finnmix varje fredag"

Höstorkestern släppte singeln Meänfestivaali och spelade in videon på Perttugården och Tärendöholmen i Pajala kommun. Viktor Krutrök är musiker och låtskrivare i musikkollektivet Höstorkestern.

För Viktor har förhållandet till låten Meänfestivaali, den tornedalska kulturen, meänkieli och stolthet att känna tillhörighet till minoriteten och det glest befolkade området dryftats.

"Krutrökin Vihtori täälä", ni kan prata med mig! är svaret från Höstorkestens Instagramkonto när Minoritet.se söker kontakt med bandet för att få veta mer om låten Meänfestivaali som ingår i bandets andra album.

Höstorkestern är ett musikkollektiv med bandmedlemmar landet över, det råder inget tvivel om att musiken är allt annat än politiskt obunden, men den saken ska vara klar – den är som kulturen, fri.

Höstorkestern är ett av de band som skriver musik som innehåller både meänkieli och svenska där svenskan är det dominerande arbetsspråket. Viktor beskriver musikkollektivets musik som proggig med vistradition och rock´n roll.

Musiken ger uttryck för den tornedalska berättartraditionen och levererar samhällsperspektiv med Norrbotten i fokus. I samband med sommarens turné släppte de singeln Meänfestivaali, som skickades ut i midnattssolen den 14 juni 2019. Musikvideon som spelades in i samband med Aurikofesti på Tärendöholmen finns på Youtube att se och höra.

Meänfestivaali var ett evenemang som brukade arrangerades i Erkheikki, Viktor och flera av kollektivets medlemmar deltog i festivalen då den ägde rum.
- Det var en otroligt fin festival. Rallarrosor på ängen, kärlek, dans och fest in på småtimmarna där vänsternävar höjdes. Låten är vår upplevelse av Meänfestivaali, något som vi fått bearbeta i efterhand eftersom den inte finns längre. 

Senast Meänfestivaali arrangerades på Erkheikkibacken i Pajala var midsommarhelgen år 2014. År 2010 går det att läsa i Norrbottens Kuriren om att, Di Leva, en Idol-tvåa och Sanna&Rebecka (numera The Magnettes) stod på scenen.
- För oss var Meänfestivaali en smältdegel där gammal tornedalsk kultur och en ny ungdomlig kultur möttes. Vi tog med oss det vi vuxit upp med och som är arketypiskt för platsen: bastu, näbbskor, uttrycken och det vemodiga men kärvänliga kynnet. Det man kanske hade tyckt var lite töntigt under uppväxten blev något att vara stolt över.

”Solen står på kullen, det är så att man blir salig, Guds hand hålls ut över Meänfestivaali och jag älskar hela världen i just denna sekund, bär upp mig sommarvingar, låt mig dö här för en stund.” Meänfestivaali – Höstorkestern (2019).

Den handlar dels om tillhörighet, men också om att saker måste ta slut, även de fina, och att det inte behöver vara något dåligt.

Låten innehåller några rader på meänkieli men Viktor har inte fått lära sig meänkieli hemma i Vittangi där han vuxit upp. Många från hans generation fick inte lära sig språket,. Det blev en sorts skyddshandling från föräldrar som mobbades i skolan och den tornedalska kulturen ansågs vara "ful". Viktor omnämner statens förtryck och dess påverkan på flera generationer.
- Jag har nyligt börja plugga meänkieli. Det är ett vackert och mustigt språk, och något som jag upplever tagits ifrån mig. Men vi sitter inte och grinar över det, det är ju bara att ta tillbaka det igen.

Viktor har lämnat Norrbotten för en by i Västerbotten men beskriver hela Tornedalen som hans hem.
- Jag upplever att mitt skapande tagit nya vägar när jag tog ut mitt tornedalska sätt. Det är vackert att ha lyssnat på Finnmix varje fredag, att dra ut på vokalerna och hur orden naturligt hamnar i oordning ibland, att man får vara stolt över att vara bypajsare med allt som följer. Jag vill inte heller se det som att folk lämnar Tornedalen utan snarare att det är fint att Tornedalen sprider sig över Sverige och resten av världen. För det är en värdefull och märklig kultur, svårbegriplig ibland och lite eljest, men i grund och botten rätt enkel. Precis vad den här tillrättalagda världen behöver.

Närmast kommer andra singeln ”Drömfabriken” till det tredje albumet ”Ambivalens” släppas. Skivan innehåller vemod, olycka och velar mellan huruvida något kommer dra åt fanders eller inte.
- Vi får väl se, uttrycker Viktor på meänkieli och korrespondensen avslutas.

LINNEA HUHTA

Sidan uppdaterad 2019-11-01