Artiklar

Digitala lösningar möjliggör språkinlärning

Svarträvens skola i Övertorneå ger fjärrundervisning i meänkieli. Det är läraren Ingela Henrikssons kompetens som möjliggör för elever i Jämtland att få undervisning på meänkieli.

Eleverna som går i årskurs tre och fem bor i Krokoms kommun och får modersmålsundervisning i meänkieli med hjälp av digitala lösningar.
- Det är roligt att fler sätter värde och behöver kompetens som Ingela Henriksson och Övertorneå kommun kan erbjuda, säger Lena Hannu, skolchef i Övertorneå. Ingela har lärarlegitimation och behörighet i ämnet och har undervisat i meänkieli på Umeå universitet samt har varit sakkunnig för Skolverket under utarbetande av kursplaner i ämnet.

Hon säger vidare i ett pressutskick:

 - Vi är glada för att ha en hög kompetens i meänkieli i organisationen och satsar även på finska/meänkieli redan i förskolan. Barnen i alla våra kommunala förskolor har möjlighet till undervisning i meänkieli/finska när vårdnadshavaren så önskar. Vi vet också att många föräldrar vill att barnen ska gå i förskolor där hela eller del av verksamheten bedrivs på meänkieli/finska. Därför har vi i höst gjort en extra satsning vid Älvbackens förskola i Pello för att barnen bland annat ska få stöd i att utveckla en språklig och kulturell tillhörighet till Tornedalen. Minoritetsspråkslagen är tydlig här, säger Lena Hannu - barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt. Lagen säger också att hela verksamheten ska kunna erbjudas på respektive språk. 

Tidigare i veckan fick Övertorneå besök från Sametinget, Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Skolinspektionen, UKÄ - Universitets kanslers ämbetet, UHR – Universitet- och högskolerådet samt Länsstyrelsen i Stockholm, som ville höra hur kommunen arbetar med minoritetsspråk.

Myndigheterna hade även samråd om aktuella frågor med Sametinget och STR-T, Svenska Tornedalingars Riksförbund/Tornionlaaksolaiset.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2017-10-18