Artiklar

Nytt nummer av Drabbrikan

Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns ett nytt nummer tillgängligt.

Drabbrikan betyder tidningen på svensk romani.


Återigen är det tid för ett nytt nummer av Drabbrikan, som finns för nedladdning på  www.drabbrikan.se
 
I detta nummer finns att läsa om:
 
Nevopan — Nyheter
 
Hur såg de resande ut och vad hade de på sig? av Bo Lindwall
 
Resande på Netflix av Dennis Avorin, som även skrivit artikeln Varför lämnade romanifolken Bysans?
 
Peter Bakker skriver om Irländska resande och deras språk.
 
Arvid Bergman forsätter med den sjunde delen av sin systematiska genomgång av 40-talets ”tattarinventering”. Utöver detta skriver han om begreppet ”skojare” som länge var en synonym till ”tattare” och ”zigenare”.
 
Hans Gyllenbäck-Berg skriver om Jukklon — de resandes bästa vän.
 
Sebastian Casinge lyfter fram ögonblicksbilder som visar hur livet för en resandefamilj på 1840-talet kunde vara i — Ett hästbyte med olyckliga följder.
 
I artikelserien Vad är romanispråket? skriver Jon Pettersson om artikeln Hemliga språk från 1910och mycket mer.

- Vi finansierar den helt och hållet själva. Våra skribenter är bland andra jag själv och personer som på ett eller annat sätt är anslutna till sällskapet, som förr fungerade som ett nätverk än en traditionell förening, säger Jon Pettersson som är ordförande och verksamhetsansvarig.

- Syftet är att lyfta och synliggöra kunskaper om vår genuina historia och vårt språk samt att utifrån lingvistik och historia reda ut och förklara hur den språkliga utvecklingen format svenska romani till dess nuvarande form.

De resande, resandefolket eller den resanderomska gruppen utgjorde fram till runt 1960-talet cirka 95 procent av landets samtida romska population, eller av de som i dag ingår i minoriteten romer.

Frantzwagner-sällskapet stiftades 2013 av personer. Hittills har sällskapet gett ut tre publikationer på svensk romani, som finns för gratis nedladdning via iTunes store som e-böcker eller från vår hemsida i pdf-format. Här hittar du den!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-03-29