Initiativtagaren Aune Lindberg här med Soraya Lindberg.  Foto: Ulla-Maija Pesola

Dräkterna från syträffarna blir utställning

Föreningen finskspråkiga romer i Skellefteå har funnits i ett år. Syftet med föreningen är att finskromska barn, unga, flickor och kvinnor ska vara en del av samhället. Nu ska föreningen ställa ut de romska dräkterna som de sytt under årets syträffar.

- Jag är pensionär och kände att jag ville göra något, komma ut från hemmet. Och det är väldigt dyrt att köpa de traditionella romska dräkterna från Finland så jag tänkte att vi skulle sy dem själva, säger Aune Lindberg i föreningen och initiativtagare till föreningen och projektet.

Hon samlade ihop ett antal romska kvinnor till syträffar. Först träffades de i ABF:s regi men den lokalen blev för liten så de var tvungen att byta. Intresset var stort.
- Nu har vi varit nio kvinnor som sytt. Vi har så roligt, vi skrattar och umgås, berättar Aune.

Från början var kvinnorna oroliga för att inte klara av att sy de romska traditionella dräkterna, berättar Aune. Men steg för steg har de lärt sig den svåra konsten och nu är det dags att visa upp dem på biblioteket i Skellefteå. Exakt när vet Aune inte än, men före jul ska det ske.

Aune tycker det är viktigt att jobba för att romerna syns i samhället och att de romska kvinnorna, både unga och gamla, kommer ut från hemmen. Hon har många planer för föreningen.
- Jag vill att vi ska laga mat ihop, nyttig finsk mat. Många unga äter så onyttigt i dag och jag vill att vi pratar om hälsa. Jag vill också samla ungdomar och göra något som har med romsk musik att göra. Vi ska också arrangera något på romernas dag den 8 april, säger Aune.

Syftet med föreningens arbete är att bevara och främja finskromsk kultur och språk, och motverka och förebygga fördomar och rasism. Just nu saknar föreningen en lokal men Aune hoppas det löser sig till efter årsskiftet.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-11-14