Foto: Josef Persson

Film om identitet som hyllar Norrbottens musikliv

Den 27 januari har Jon Blåheds film Turpa Kiinni Minun Haters (Håll käften mina haters) premiär på Göteborgs Filmfestival. Det är en film som utspelar sig i Tornedalen och de medverkande talar både svenska och meänkieli.

"Filmen är ovanlig – det finns inte många filmer som utspelar sig i Tornedalen och inte där meänkieli talas", skriver Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Filminstitutet lyfter filmen på flera sätt under året. På Film i skolan-dagen (på fyra orter runt om i landet visas filmen och regissören Jon Blåhed pratar om filmen.

Turnén börjar i Göteborg 29 jan och sedan Malmö den 26 mars. Det blir två orter till under hösten som ännu ej är bestämda.

Filmen Turpa Kiinni Minun Haters (Håll  käften mina haters) kommer utifrån ett
intresse och en vilja att visa upp Tornedalen och människorna som bor här på
ett sätt som jag tycker saknas i svensk film. Det säger Jon Blåhed i pressutskicket.
- En film där människorna i regionen får vara just precis människor och inte stereotyper som bara svär och spottar snus. När jag pratar med människor i Tornedalen så är det ofta den önskan som kommer fram. Att se regionen framställd i ett annat ljus än som en hopplös utflyttningsbygd. Det finns så mycket annat. Och här kommer musiken in. Jag är en musiknörd, säger Jon Blåhed som flyttade som 14-åring från den lilla byn Tärendö till Västkusten.

Filmen tar upp identitetsfrågan som Jon Blåhed själv har brottats med; Måste man kunna meänkieli för att vara en äkta tornedaling? 

Filmen är en samproduktion mellan LjudBang AB och Filmpool Nord AB, och är producerad i samarbete med SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet, Region Norrbotten och Film i Västerbotten. Turpa Kiinni Minun Haters är en del av Moving Sweden-projekt.

MALIN A JUNKKA

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2019-01-24