Artiklar
1/3 Eleverna fick dansa ringdans på tornedalskt vis. Foto: Sari Oja

Fokus på minoriteter i Övertorneå

Den här veckan råder fullt fokus på minoriteter för eleverna i Övertorneå kommun. För att lära barnen om Sveriges fem nationella minoriteter finns bland andra författaren Mona Mörtlund på plats och i slutet av veckan blir det konsert med Meänland.

Under vecka 38, 14-18 september, anordnas språk- och kulturdagar under en hel vecka för mellan- och högstadieelever i Övertorneå kommun. Tanken med veckan är att elever ska få kunskaper om våra fem nationella minoriteter. Det blir inga vanliga lektioner under veckan utan det som tas upp handlar om Sveriges femnationella minoriteter.

Under veckan väntas bland annat en skrivuppgift med författarna Mona Mörtlund och Lina Stoltz och barnen ska få dansa ringdans från Tornedalen "Olla rinkisillä" till dragspelsmusik med Thomas Olofsson och Janne Johansson.

Det blir även en föreläsning av Tanja Hagert som berättar om romer och en konsert med bland andra The Meänland som framför reggae på meänkieli. Inte ens menyn i skolmatsalarna blir sig lik denna vecka. Det serveras bara mat från de fem minoritetskulturerna.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2015-09-17