Artiklar
Foto: Privat

Författaren Ann-Helén Laestadius fick Augustpriset

Den samiska författtaren och journalisten Ann-Helén Laestadius  har tilldelats Augustpriset för årets barn- och ungdomsbok "Tio över ett". 

Minoritet.se gratulerar Ann-Helén Laestadius som också är mångårig medarbetare och frilansare till vår webbplats! Till SVT sa Laestadius att hon är glad över priset personligen och att det betyder mycket  för henne att boken riktar uppmärksamhet mot Kiruna, samerna, tornedalingarna och deras underbara kultur. Tacktalet inledde hon på samiska, sa en fras på meänkieli och avslutade med ett längre tal på svenska där hon tackade alla inblandade.

Den här intervjun nedan gjordes för några veckor sedan då hon blev nominerad.

Minoritet.se ställde några frågor till den samiska författaren och journalisten Ann-Helén Laestadius  som är högaktuell nu då hon även blivit nominerad till Augustpriset för sin ungdomsroman ”Tio över ett” om gruvsprängningarna i Kiruna. Hon är dessutom utsedd av Regeringen att sitta med i Läsdelegationen som är del av regeringens satsning Hela Sverige läser för barnen. Hon är glad över att få sitta med i Läsdelegationen.

Vilken blir din roll och hur ser uppdraget ut?

- Enkelt sagt är det så att vi i delegationen ska undersöka hur vi i Sverige ska kunna öka läsningen bland unga. Vi ska sedan komma med förslag till regeringen under 2018. Exakt hur uppdraget kommer att se ut vet jag inte ännu eftersom vi inte har haft vårt första möte. Jag tänker i alla fall att jag ska bidra med mina erfarenheter som författare och inte minst har jag ju en stor inblick i skolvärlden genom mina författarbesök. Det blir väldigt tydligt hur olika det är från skola till skola. Vissa satsar på läsning och andra inte. Jag tror också att jag kommer att kunna bidra med min kunskap om nationella minoriteter och behovet av att kunna läsa på sitt eget språk.

Hur var du som liten, läste du mycket? Vad/vem öppnade dina ögon till bokens värld? 

- Jag älskade och älskar att läsa. "Fem myror är fler än fyra elefanter" lärde mig att läsa så jag kunde läsa när jag började på lekis. Mamma var jättebra på att berätta historier och det väckte mitt intresse för berättelser och läsandet. Och de läste mycket för oss när vi var små. Jag lärde mig tidigt att gå till biblioteket och låna böcker och jag minns hur roligt det var när Bokbussen kom till Soppero på somrarna. Låna böcker i en buss var ju så spännande.

Hur viktigt är det för ett barn att läsa? Hur gör du/har gjort med din egen son?

- Grunden för läsningen läggs i hemmet. Man ska läsa för sina barn, så tidigt som möjligt. Börja med pekböcker och berätta och sedan fortsätta att läsa högt för dem så länge man bara kan. Jag läser fortfarande högt för vår tolvåring ibland och det är både roligt och viktigt. Och det är viktigt att prata om läsning. Nu läser han de spännande Pax-böckerna och då pratar vi om det som händer i böckerna. Det här tror jag blir en av de viktigare frågorna för oss i delegationen - hur man ska kunna hjälpa och uppmuntra barn som inte kommer från läsande familjer. Det är jätteviktigt att barn läser. Har man en bra läsvana så har man nytta av det hela livet. Att kunna läsa och förstå sammanhang är nödvändigt i skolan och för ens fortsatta vuxenliv och studier.

Så här säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om delegationens uppdrag:
– Det faktum att vi vet att det finns barn som aldrig läser böcker tillsammans med någon vuxen gör att vi tänkt brett och djupt när vi har letat efter de som kan hjälpa till i arbetet för att locka fler vuxna och barn till läsning. Delegationens sammansättning och representanter har potential att nå ut och nå fram.

Följande personer sitter med i delegationen:

·       Teaterchefen Nisha Besara

·       Docenten Ulf Fredriksson

·       Författaren och journalisten Ann-Helén Laestadius

·       Fotbollstränare Lars Lagerbäck

·       Förbundssekreteraren Monica Widman-Lundmark

·       Författaren Martin Widmark

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2017-10-18