Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Förvaltningsområden
Foto: Anneli Åsén

Inga brister i Oxelösund enligt Skolinspektionen

[Förvaltningsområden] Efter en anmälan från en familj har Skolinspektionen prövat om Oxelösunds kommun lever upp till lagkravet om förskola på finska. Skolinspektionen svarar att kommunen inte brister i sin skyldighet.

Känner du till våra svenska nationella minoriteter?

[Förvaltningsområden] Med denna rubrik bjöd Norrköpings kommun samt nationella minoritetsföreningar i Norrköping den 1 oktober 2022 för första gången in till en gemensam dag om och med Norrköpings nationella minoriteter...

Skellefteå vill tillhöra samiskt förvaltningsområde

[Förvaltningsområden] Under måndagen den 14 februari tog en enig kommunstyrelse i Skellefteå beslut att ansöka hos regeringen för att få tillhöra samiskt förvaltningsområde från och med januari 2023.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivfoto: Anneli Åsén

Dålig kunskap om nationella minoriteter

[Förvaltningsområden] Allmänhetens kunskap om nationella minoriteter är väldigt låg. Var tredje svensk vet inte vad en nationell minoritet är.

I Luleå har minoritetsfrågorna hamnat högt upp på agendan

[Förvaltningsområden] När Viktoria Björklund började jobba för Luleå kommun som chef för Flerspråkscentrum visste varken hon eller någon annan mycket om minoriteter. I dag har Luleå tagit ett rejält kliv vad beträffar m...

Så arbetar region Stockholm

[Förvaltningsområden] Region Stockholm är en del av finskt förvaltningsområde sedan 2010.  - Fler än hälften av alla kommuner som är med i vår region ingår i finskt förvaltningsområde.
Den sverigefinska flaggan.

Mariestad vill lämna finska förvaltningsområdet

[Förvaltningsområden] Fyra år efter att Mariestad blev en del av det finska förvaltningsområdet vill kommunen nu lämna det.

Varje steg vi tar gör skillnad

[Förvaltningsområden] Barn- och utbildningsnämnden i Luleå har en tydlig strategi för hur man ska arbeta med de nationella minoriteterna och inom ett år ska en väsentligt tvåspråkig förskola öppnas.
Alice Bah Kuhnke Pressbild: Regeringen

Åtta nya kommuner ansluts

[Förvaltningsområden] Åtta nya kommuner samt två landsting ansluts till förvaltningsområdena för finska, meänkieli respektive samiska 2018.

Nya utmaningar väntar i Luleå

[Förvaltningsområden] Luleå är en av de kommuner som ansökt om att få tillhöra förvaltningsområdet även för meänkieli och samiska 2018. Det innebär nya utmaningar konstaterar samordnaren Anne-Mari Angeria.

Webbutbildning sprider kunskap om nationella minoriteter

[Förvaltningsområden] För att ge de anställda inom Stockholms läns landsting kunskap om de fem nationella minoriteter används en webbutbildning som en metod. Veera Florica Rajala är samordnare.