Artiklar
Jan Kopacz med sin son. Foto: Fredrik Sieradzki

Historisk gala prisade romska hjältar

Den romska galan ”Himlen, Jorden & Hjulet” var historisk. För första gången skulle romska förebilder och hjältar i Sverige belönas och hyllas för sina insatser.

Det kändes i luften när de 150 uppklädda gästerna från olika delar av Sverige förväntansfullt trädde in på den röda mattan till Malmö rådhus den 27 september. Det blev en bländande kväll som bjöd på spännande pristagare, god mat och härlig romsk musik.

Jublet visste inga gränser och fotoblixtarna gick varma när sammanlagt sex priser delades ut till aktivister, artister, skådespelare och andra förebilder för romer i Sverige.
Musikern Jan Kopacz, en av dem som fick mottaga den vackra prisstatyetten av Malmökonstnären Ari Obeid, uttryckte kort det som många kände i salen:
- Denna dag är jättehistorisk för oss romer.

Alla de fantastiska personer/organisationer som var med i slutomgången inom varje priskategori presenterades på galan. Det var tydligt att den sjuhövdade juryn hade haft ett tufft jobb att välja ut pristagarna bland de 55 namn som nominerats av den romska allmänheten i Sverige.

Django Reinhardt-priset gick till gitarristen och sångaren Jan Kopacz, då han enligt juryns prismotivering är en artist ”…som fångar ens själ med gitarren och mikrofonen”. Hans musik tilltalar alla runt omkring honom. Med musiken som ett verktyg strävar Jan Kopacz efter att förändra romska ungdomars liv för det bättre. Han vill att de ska se musiken som en alternativ väg, som ett sätt att komma bort från förtrycket. Tack vare sitt varma hjärta och autentiska musik har han förtjänat en utmärkelse.”

Vinnare av Charlie Chaplin-priset blev artisten och aktivisten Maria Salamanca Gonzales, Hon fick det för att hon är en förebild som ”…har varit med i romska filmer sen väldigt ung ålder (sen 9 års åldern). Man kan nästan säga att hon föddes för att göra film. Hon är en person som utstrålar romsk kultur från topp till tå. Maria Salamanca Gonzales kan få dig att skratta, gråta och samtidigt krossa fördomar och stereotyper mot oss
romer. Förutom skådespeleri så är hon en begåvad dansare, sångare och projektledare”.

Salamanca var glad och överraskad över sitt pris när vi fick en kort pratstund efter galan.
- Det här är fantastiskt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Jag känner mig jättestolt. Det är en ära att romer visar sin uppskattning till mig på detta sätt.
Salamanca är säkert på att detta pris bidrar till att uppmärksamma romer i Europa.
- Det här sätter oss på kartan. Jag hoppas att det här kan bli ännu större nästa år.

Thomas Hammarberg-priset för en icke-rom som engagerat sig i romernas situation, gick till Mujo Halilovic. Mujo leder RICS, Romskt informations- och kunskapscenter, inom Malmö stad som har till uppgift att öka romers delaktighet och inflytande i samhället. Juryns motivering är att Mujo är en icke-rom som ”...är så förankrad i den romska frågan att han ofta misstas för att vara rom. Han har en otroligt stor kunskap om vår situation och har en stark tro om att man måste samråda och inkludera romer om man ska göra någon förändring. Mujos arbete har uppmärksammats på regeringsnivå som ett av det mest produktiva för att inkludera romer.  Han är eldsjälen som alltid lyfter andra snarare än att hylla sig själv.”

Priset för årets projekt eller organisation gick till den Stockholmsbaserade ideella organisationen É Romani Glinda, som betyder Den Romska Spegeln. Föreningen som lyfter romska frågor och romsk kultur, ger ut den mycket uppskattade tidningen med samma namn och driver bokförlaget ERG. Fred Taikon, eldsjälen som driver föreningen, fick ta emot priset under stort jubel. Juryns motivering lyder:

”Under många år har denna organisationen varit unik i sitt slag. De startade år 1998 och hade som mål att nå varje rom i Sverige. É Romani Glinda är förmodligen den som under sina många år besökt de flesta romska projekten i Sverige och spridit information om dem i syfte av att öka kunskapen om romer. I syfte av att skapa gemenskap och stärka det romska folkets självkänsla. Nu, över 20 år senare och efter tusentals sidor av romska artiklar vill vi ge en varm applåd till É Romani Glinda.”

Årets Katarina Taikon-pris till en romsk eldsjäl gick till Britt-Inger Hedström Lundqvist i Skellefteå, Britt-Inger, som själv är resanderom, fick priset för att hon enligt juryns motivering: ”…ständigt kämpar för att romer ska få makt över sin egen historia. Hon är en förebild som länge har jobbat ideellt och varit med i statens referensgrupper, kommissionen mot antiziganism och mycket mer. Idag föreläser Britt-Inger om romsk historia och varför det är viktigt att romer enas som en samlad grupp. Hon har skrivit böcker, startat nättidningar och kämpar för att romer ska få ta tillbaka sitt språk och kultur.”

Då Britt-Inger tyvärr inte komma själv till galan, mottogs priset av hennes kollega Kim Fredriksson, som talade varmt om hennes stora engagemang:
- Britt-Inger har jobbat med romska frågor i många år utan att tröttna. Hon har varit en nagel i ögat på makten, samtidigt som hon skapat sig vänner inom regeringskansliet. Britt-Inger är ärlig i sitt sätt att vara. Hon är en klippa och en förebild för den romska minoriteten.

Kim talade också om hennes engagemang för nyanlända och hennes kamp mot antiziganism. Hon har också jobbat för att resanderomer ska få lära sig sitt eget språk, som många resanderomer i Sverige tappat efter en kraftig assimilationspolitik under 1900-talet.

Kim Fredriksson fick återigen kliva fram och mottaga ett pris utanför ordinarie tävlan. Den här gången i egenskap av medarbetare på den resanderomska nättidningen Dikko Magasin, som belönades med priset ”Publikens favorit”. Priset inrättades till den person eller organisation fått flest nomineringar av publiken. Dikko Magasin, med Britt-Inger Hedström som ansvarig utgivare, drivs av resanderomer från olika delar av landet. Den har bara funnits i ett års tid på nätet men har snabbt blivit ett uppskattat forum med artiklar som delats tusentals gånger på nätet.

Aktivisten och primus motorn bakom galan, den blott 22-årige Dusan Marinkovic, prisades också och fick en stående ovation i slutet.

Bakom arrangemanget låg föreningen Tehara Media med stöd av RIKC och Malmö Ungdomscentral. Region Skåne, ABF och Malmö Stad bidrog med finansiering.

FREDRIK SIERADZKI 

Sidan uppdaterad 2019-11-05