Anna-Marja är född och uppvuxen i Hosjöbottnarna/Bååhne inom Tåssåsens sameby i Oviksfjällen. Foto: Josef Seagate

Hon vill göra den samiska kvinnans röst hörd

"Hela mitt liv har min önskan varit att göra skillnad, bidra till det samiska samhället och sätta ett fotspår. Idén till att starta en samisk pod kom under en semesterkörning som en blixt från en klar himmel”, säger Anna-Marja Persson.

Podcasten skulle heta Samesystrarna och sedermera förfinades idén till att den skulle lyfta fram starka samiska kvinnor och det som rör den samiska kvinnan i övrigt.
– Podden ska vara en så kallad samtalspod i vilken jag kan vara med och samtal i, säger Anna-Marja Persson.

Ämnen som Anna-Marja kan tänka sig ta upp i sin samtalspod är exempelvis karriärval, sorg som drabbar människor, trauman, sjukdom, ta upp samiska tabun och lyfta locket av sådant som man inte pratar om ån i dag, som psykisk ohälsa inom renskötseln och kvinnans rättsliga ställning i en sameby, ofrivillig ensamhet samt sexualitet och i dag.
– Jag har 100-procentig positiv feedback. Många uppmuntrar mig, faktiskt mestadels kvinnor men även män. Det ger mig boozt, styrka kraft och mod att gå vidare och göra det här, säger Anna-Marja Persson.

Hon berättar att grunden till den samisk podcasten finns att söka i hennes uppfostran. Hon fick av en ensamstående, stark mamma lära sig att hon kan göra allt som en man kan göra.
– Hon ställde mig inför frågan om vem som skulle lyfta alla systrarna till alla bröderna, som i frågor som gällde renskötseln. Hon gick bort för tre år sedan och podden blir naturligt även en hyllning till henne.

Har du haft betänkligheter inför att starta podden?

- Jo, visst har jag varit rädd för vad folk ska säga, hur jag ska bemöta allt, men jag försöker att inte fokusera på rädslorna och istället se på allt som podden kan bidra med till det samiska samhället. Jag vill göra den samiska kvinnans röst hörd, säger Anna-Marja Persson, frankt.

HASSE STENUDD

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2020-09-15