Artiklar

Ida&Louise tar nya musikaliska grepp

Duon Ida&Louise tar nya musikaliska och sceniska grepp. I poetiska konsertföreställningen Shtoltse lider/Proud poems tar de stöd av regissör, litteraturvetare, kostymör, videoprojektioner och en språkcoach i jiddisch. Urpremiär i Göteborg under Planeta Festival den 1 november.

Ida Gillner (Sverige) och Louise Vase (Danmark) möttes 2009, som studenter på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och i det gemensamma intresset för klezmer. 2013 gav de ut debutskivan Vilda Vinde med originalkompositioner och 2014 gav de ut musik med traditionell klezmer och sånger på jiddisch.

Efter en av spelningarna på efterföljande turnén blev duon kontaktade av Tom Shulevitz på Föreningen Jiddischkultur i Göteborg.
   – Tom fastnade för vår musik och presenterade en rad kvinnliga jiddischpoeter som han föreslog att vi skulle tonsätta. Poesin om längtan, makt, undantryckta begär och konstnärlig kompromisslöshet gick rakt in i våra hjärtan, säger Ida Gillner i ett pressutskick.

Litteraturen som musiken nu bygger på är hämtad från verk av Celia Dropkin, Anna Margolin, Malka Heifetz Tussman, Kadya Molodowsky och Rachel Korn; samtliga födda i Östeuropa. Celia, Anna, Malka och Kadya emigrerade och var verksamma i USA före andra världskriget och Rachel emigrerade till Kanada 1948.
   – I kompositionsarbetet har vi inte begränsat oss till någon genre. Vi har förhållit oss öppna till den musik som väckts i oss när vi läst och gått in i varje dikts egna universum, säger Louise Vase.

Sångerna i Shtoltse lider/Proud poems framförs på jiddisch och engelska. Föreställningen för övrigt – som berättar om poesin, kvinnornas öden och tiden de levde i – är på svenska.

Det var i kompositionsarbetet som Ida&Louise fick den konstnärliga visionen att närma sig en mer scenisk gestaltning och samarbeta med en videokonstnär. Under repetitionsarbetet har duon både tagit stöd av litteraturvetare, regissör, kostymör och en jiddisch språkcoach. 

Ida Gillner fortsätter:
 
– Utmaningen har varit att göra musik på ett språk vi inte talar, men med god hjälp, prövningar och övningar har betoningar och uttal fallit på plats. Så med varsamma händer och hjärtan och en strävan efter att hitta en tät, berörande samklang mellan musik, dikt och språk, har vi skapat tolv sånger som vi verkligen tycker om och är stolta över. För oss är Shtoltse lider en hyllning till kvinnorna, deras verk och språket jiddisch.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2017-10-16