Artiklar
Illustration: SO-rummet

Internationella modersmålsdagen

Den 21 februari var det internationella modersmålsdagen. i dag bjuder Skolverket och Språkrådet på Isof in till en digital konferens i ämnet.

 

Är du modersmålslärare i jiddisch, meänkieli eller romska? Skolverket och Språkrådet på Isof bjuder in till en digital konferens med fokus på erfarenhetsutbyte och inspiration. 

Syftet med konferensen för modersmålslärare är att genom föreläsningar och erfarenhetsutbyten försöka förbättra förutsättningarna för modersmålsundervisning i romska, jiddisch och meänkieli. Programmet består av föreläsningar, seminarier och diskussioner i olika gruppkonstellationer.

Den digitala konferensen hålls via mötesverktyget Teams. En Teams-möteslänk skickas ut till anmälda deltagare före konferensen.

  • Måndag 22 feb kl. 10–15 (lunchpaus mellan 12–13)
  • Tisdag 23 feb kl. 10–15 (lunchpaus mellan 12–13)

Dagen instiftades av Unesco 1999 för att främja språklig mångfald och firades första gången året efter, år 2000.

Modersmålsdagen instiftades 1999 för att påminna om alla människors rätt att fritt tala och skriva sitt modersmål.

Den firas världen över med olika aktiviteter som konferenser, konserter och seminarier. Det finns en ökad medvetenhet om att språk spelar en viktig roll i utveckling, för kulturell mångfald och dialog mellan kulturer, men också för att stärka samarbete, bygga inkluderande kunskapssamhällen och bevara kulturarv.

Det är en mänsklig rättighet att få tillgång till de verktyg som möjliggör fullt deltagande i samhället, och det är ofta de grupper som talar minoritetsspråk som också är marginaliserade på andra sätt, bland annat saknar de ofta tillgång till grundläggande utbildning.

Positiva effekter av undervisning på modersmål

Unesco uppmuntrar alla att sprida budskapet om Modersmålsdagen och vikten av undervisning även på minoritetsspråk.

Läs mer om modersmålsdagen på Unescos hemsida här

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2021-02-21