Foto: Jonas Gosende Grönvik

Jami är Ortens bästa poet

Snart 17-åriga Jami Faltin skriver rap och poesi om hur det är att vara finsk rom i Sverige i dag. I helgen utsågs han till Ortens bästa poet.

- Poesi är som rap utan beats, säger Jami Faltin som hållit på med rap i två år men började skriva poesi nyligen då han blev tipsad om poetry slam tävlingen som han vann den gångna helgen.

Han rappar några rader på telefon under intervjun med minoritet.se; ”Det spelar ingen roll om du är mörk eller ljus, rik eller fattig, fin eller ful, lång eller kort, ung eller gammal. Lika men olika, i slutändan samma. Det handlar inte om ditt kön, tjej eller kille, för det vi egentligen är, det är här inne."
- Det roliga är att leka med orden och att få ta ut sina känslor. Alla jag skriver är från min verklighet. Det kommer från hjärtat.

En av dikterna som han kom till final med handlar om romernas historia och en annan om förorten sett från tre perspektiv.
- Från ett barn, en ungdom och från en mognare version, säger Jami.

Jami bor i Flemingsberg utanför Stockholm med sin mamma, pappa och sina tre systrar. Två äldre bröder har redan flyttat hemifrån. När han inte ägnar sig åt musik och poesi umgås han gärna med familjen och kompisarna.
- Vi spelar biljard, bowling eller hittar på något annat kul, säger han.

Musiken har alltid funnits i hans liv och i hans familj. Hans texter handlar mycket om hur det är att vara finsk rom i Sverige. Han har stött på många fördomar genom åren och fått höra många nedsättande ord som exempelvis tjuv, zigenare. Det värsta är att bli visiterad efter att ha besökt en butik.
- Det är så nedtryckande. Det sårar mig mest.

Men trots det har Jami valt att alltid vara öppen med att han är rom.
- Jag har alltid stått upp för oss.

Tävlingen Ortens bästa poet arrangerades i Ungdomens hus i Rinkeby av Förenade förorter. Juryn bestod av nio personer, uppdelade i tre grupper, från olika delar av Sverige. Varje bidrag fick poäng på en skala från ett till tio och varje utlåtande följdes av publikens direkta respons – ofta i from av burop från de som tyckte att poeterna var värda högre poäng.

Jami berömmer de som ordnat tävlingen.
- De har gjort ett stort jobb.

I framtiden vill han jobba med barn och ungdomar, det är han fast besluten om. Och att fortsätta med poesin och musiken är en självklarhet för Jami - Ortens bästa poet.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2018-01-22