Judiska begrepp

Brit Mila – Omskärelse. Pojkar ska omskäras på den åttonde dagen. Ritualen kallas brit – förbund och ordet för omskärelse är mila. Förbundet bekräftar judarnas förbund med Gud.

Bar Mitsva – När flickorna fyller 12 år och pojkarna 13 år uppnår de den religiösa myndighetsåldern. För pojkar gäller Bar Mitsva och för flickor Bat Mitsva. Man blir då Budets son eller Budets dotter.

Davidsstjärnan – hexagrammet, den sexuddiga stjärnan. Davidsstjärnan blev en judisk symbol på 1300-talet i Prag och spred sig i Europa. Davidsstjärnan är en nationell judisk symbol. Nazisterna tvingade judarna att bära stjärnan på kläderna som ett utpekande.

Kosher - Dietlagarna bygger på instruktioner från Moseböckerna i Gamla testamentet men också tusenåriga traditioner. Bland annat är bara djur som har helkluvna klövar och som idisslar tillåtna. Svinkött är alltså förbjudet. Djuren ska slaktas på ett särskilt sätt, bland annat tillåts inte självdöda djur och döden ska ske omedelbart och kroppen tappas på blod. Svensk lagstiftning tillåter inte kosher-slakt och därför finns inte färskt kosherkött i Sverige.
I ett judiskt kök har man även olika typer av bestick, porslin och köksredskap för kött respektive mjölk.

 

Källa: Judiska församlingen, Judiska museet

Sidan uppdaterad 2019-09-05