Konstprojekt med flera syften

Föräldraföreningen på Sverigefinska skolan i Upplands Väsby ska genomföra konstprojektet ”Konst från 0 till 100 - språklig revitalisation över generationsgränser” nu i höst.

Projektet finansieras med hjälp av medel från Institutet för språk och folkminnen.

Tillsammans med lokala konstnären Sarianna Kranz kommer skolundgomar och seniorer testa på enkaustik, vaxmålning med målarstrykjärn och andra värmeverktyg. Först träffas grupperna var för sig och bekantar sig med konstmetoden och sedan träffas de tillsammans och skapar gemensam konst som kommer att visas på en utställning i Väsby konsthall mellan 18 november – 10 december som en del av Finlands hundraårsjubileum.

Deltagandet i projektet är kostnadsfritt och delar av gjorda konstverk kommer deltagarna att kunna behålla, alster som är gjorda tillsammans kommer efter utställningen att doneras till sverigefinländarnas arkiv.

Enligt en enkät som gjordes i Sverigefinska skolan finns det många ungdomar som aldrig umgås med personer över 60 år, samtidigt som många äldre som inte har egna barnbarn sällan träffar ungdomar. För att skapa dessa kontakter och utveckla deltagarnas finska samtidigt som man kan göra någonting roligt ville föräldraföreningen ta initiativ för projektet.

Workshopen har börjat och journalister är varmt välkommen att se deltagarna "in action" exempelvis den 27/9! 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2017-09-12