Lina Puranen, en av de utvalda regissörerna i GLÖD. Foto: Antti Savolainen

Kortfilmsatsning på minoritetsspråk

Tio projekt har blivit utvalda till kortfilmssatsningen GLÖD, som lyfter film på de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib. Lina Puranen är en av dem som ska göra film.

 

Filmerna kommer att spelas in under våren, och har premiär under Almedalsveckan 2020.

I augusti 2019 presenterades GLÖD, ett produktionsstöd lanserat av Svenska Filminstitutet i samarbete med UR och Folkets Bio. Initiativet vill lyfta de svenska minoritetsgruppernas berättelser och språk för att bevara, uppmärksamma och spegla vår mångfald och vårt ursprung, med perspektiv som kan tala till unga och unga vuxna. 

Tio projekt har valts ut till kortfilmssatsningen, där dialogen helt eller delvis består av minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch eller romani chib.

En av de utvalda regissörerna är Lina Puranen, som ska göra en film om ung vänskap, där tvåspråkigheten genomsyrar dialogen:
– Det är både kittlande och läskigt, att få skildra tvåspråkigheten bland unga sverigefinnar i ett kort format. Verkligheten och vardagen är ju ett ständigt växlande mellan språk för många. Sådana här satsningar kan göra att normer förskjuts.

Just nu befinner sig Lina en kaotisk kreativ process.
- Det är mycket kaos just i mina egna tankar nu men jag hoppas kunna skildra energin och humorn som redan finns i detta otroligt härliga tjejgäng. 

Lina som bland annat arbetat åt SVT där hon gjort många finskspråkiga projekt tycker det är spännande att få stå på egna ben, även om det  är läskigt. Hon ska skilda hur vänskap kan se ut efter att ett gäng tonårstjejer splittras efter nio års grundskola och  sedan håller kontakten i ett chatforum.
- Det här är ett experiment men ett för mig nytt slags berättande, säger hon.

Filmaren Alecio Araci ser sig som inspiratör för andra romer:
- Satsningen GLÖD är ett erkännande för oss romer och andra svenska nationella minoriteter. Min stora förhoppning är att det ska inspirera andra i samma situation att våga gå ut och filma. Med min film vill jag öppna upp en diskussion om identitet, sexualitet, ursprung och bördan som kan uppstå när alla dessa inte klaffar. Det känns extra kul att låta romani chib och samiska mötas. Två helt olika språk men med en nästintill identiskt historia av förtryck, säger han i ett pressutskick.

GLÖD är en del av Filminstitutets uppdrag att främja film för barn och unga på de nationella minoritetsspråken.

Klara Grunning är filmkonsulent och Malin Nygren är samordnare för uppdraget:
– De nationella minoritetsspråken lever men hörs alltför sällan i media. Den här satsningen öppnar möjligheten att, genom konstnärligt starka filmer, lyfta fram dessa röster och möta en bred publik, säger de.

GLÖD görs i samarbete mellan Svenska Filminstitutet, UR och Folkets Bio. Filmerna som fått stöd produceras under våren 2020. De kommer att ha premiär under Almedalsveckan 2020 och dessutom visas av Folkets Bio och UR.

MALIN A JUNKKA

Följande tio team har blivit utvalda att motta vardera 130 000 kr i produktionsstöd:

Samiska:
Jonah Seften, manus/regi och Andreas Emanuelsson, producent
Maria Fredriksson, manus/regi och Ina Holmqvist, producent

Finska:
Julia Qvarnström, manus/regi och Ewa Cederstam, producent
Lina Puranen, producent/regi/manus och Helmi Tolonen, manus 
Liina Johansson, producent/regi och Dan Görgü, producent/manus

Meänkieli:
Sanna Kalla, regi, Andreas Emanuelsson, producent och Jon Blåhed, manus

Jiddisch:
Gunnar Bergdahl, regi, Fredrik Lange, producent och Anna Margolin, manus
Kamelia Pebdani, manus/regi och Peter Krupenin, producent 

Romani chib:
Alma Dzafic, manus/regi, Julián Quevedo, producent/manus/regi och Anna Åhlander, producent

Romani chib och samiska:
Alecio Araci, regi/manus och China Åhlander, producent/manus

 

Sidan uppdaterad 2020-02-24