Artiklar
Ghada och Ture överlämnar blommor till drottningen och landshövdingen. Foto: Linnea Huhta.

Kungligt firande i Pajala

År 2024 valde kungaparet att inleda nationaldagsfirandet i tornedalskommunen Pajala. Solen sken ikapp med de uppemot 800 personer som anslöt till Soltorget för att fira nationaldagen i monarkens närvaro.

Scenprogrammet erbjöd meänkieli, sång, dans, teater och högtidstal. För kungligheterna innebar firandet även ett besök i Sattajärvi och för tornedalingarna en högtidlig överraskning.

Solen sken över soltorget i Pajala när kommunfullmäktiges ordförande Birgitta Rantatalo välkomnade kungligheterna och landshövdingen till soltorget i sällskap av blomsterbarnen Ghada El Nour och Ture Wikström. Platsen höll uppemot 800 besökare när nationaldagen firades i Pajala den 6 juni 2024. Vid kungen och drottningens ankomst till soltorget sjöng en barnkör på meänkieli, bland annat låten Lennä som betyder flyga, skriven av pedagogen och Munfado-sångerskan Gun Olofsson. På scenen erbjöd Mikael Niemi kåseri om Pajalas historia och livet i en gränsort. Nationalteatern för tornedalingar, kväner och lantalaiset, Tornedalsteatern - Tornionlaaksonteatteri, uppträdde med en humoristisk gestaltning av årstidernas väderomslag ovanför polcirkeln. Ett scenprogram som helhet berikat av både humor och allvar i berättandets tecken.

H.M. konungens nationaldagstal innehöll pålästa nedslag i Sveriges historia med fokus på den del av historien som inkluderar tornedalingar, kväner och lantalaiset. Kungen framhöll:

- Tornedalingarna har förlorat delar av sitt kulturarv gällande språk och rätt till traditionella näringar.

Faktum är att talet innehöll ett flertal referenser till sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset och påminde om att det gått 25 år sedan Meänkieli fick status som nationellt minoritetsspråk. Även den renskötsel som bedrivits i Tornedalsområdet i hundratals år, fick en del av uppmärksamheten. Talet innehöll också en hyllning till Tärendös stolthet, skiddrottningen Charlotte Kalla samt en passning till kulturarvet och traditionen som slåttermyren i Vasikkavuoma bär.

- Att öka kunskapen om historiska orättvisor är en förutsättning för upprättelse för de drabbade och ett steg mot förändring, fortsatte kungen och avrundade sin hyllning till Pajala kommun och Tornedalen genom att uppmuntra till kulturbevarande insatser och berömma området för dess rika kultur och aktiva föreningsliv. Särskilt inbjudna var kommunalråden från Tornedalskommunerna, bland andra Haparandas Nina Waara och Övertorneås Tomas Mörtberg deltog i firandet.

Gun och barnkören. Foto: Linnea Huhta.

Efter firandet på Soltorget fortsatte kungaparet vidare till lunch på Folkets Hus, i sällskap av cirka trettio lokala profiler, föreningsrepresentanter, flera från scenprogrammet inklusive Birgitta Rantatalo som satt närmast drottningen vid måltiden som serverades i tre rätter.

- Vi kom in på ABBA och att det är lättare att sjunga på ett språk man tappat, det är kravlöst utan att man behöver komma på orden själv, säger Birgitta Rantatalo och fortsätter reflektionen över firandet:

- Jag uppskattar att kungen kom in på sannings- och försoningskommissionen, att han hade fångat upp Tornedalen, det var ett modernt och kunnigt tal. För mig som renbonde väger det tungt när kungen gör ett sånt erkännande om renskötseltraditionen.

Scenprogrammet såsom måltiden hade både tornedalska och samiska komponenter som är relevanta för området. Pajalas kyrkokör sjöng med musikern Roger Norén och glesbygdsdivan tillika operasångerskan Carina Henriksson, med en fot i det samiska, och en fot i det tornedalska kulturarvet. Riksspelmannen Fredrik Frekke Hangasjärvi spelade dragspel till Klara Pasmas sång och pianospel. Birgitta Rantatalo noterar:

- Det blev en sån fin kombination mellan Erkheikkivisan och Kiini som Klara sjöng. Kiini ger så mycket tolkningsutrymme, och visar så fint på vår tradition av öppenhet.

På scenen erbjöds samisk dans och Auri Ahola framförde “Ahheev” som betyder längtan. Det hölls även ceremoni för nya svenska medborgare och kulturskolans/ kulttuurikoulun flöjtensemble uppträdde. Bland de firande påträffades Johanna Sirkka, som en gång var med och bildade ungdomsförbundet Met Nuoret. Hon besökte nationaldagsfirandet tillsammans med dottern Hilma och maken Martin Forss. Hilma, som går på förskola med meänkieliprofil, reflekterar över firandet:

- Det var roligt, men ALLT var roligast!

Drottningen pratar med hantverkare i verkstaden. Foto: Linnea Huhta.

Traditionellt tornedalskt hantverk av renskinn stod på kungligheternas schema innan de anlände till Soltorget i Pajala. 18 kilometer från centralorten besökte de tillsammans med Norrbottens läns landshövding Lotta Finstorp byn Sattajärvi med garveri, garverimuseum och skomakeri. Där fick de lära sig om renskinnets användning och den traditionella tillverkningen av näbbskor som pågått i familjeföretagets verkstad i närmare 100 år.

Media och ett flertal Sattajärvibor var på plats långt innan majestäternas ankomst.

- Jag är inte alls nervös, mest glad är jag, för jag gör ju det här varje dag, sa Emma Kero en kort stund innan kungaparet anlände till byn. Hon ledde sedan med stadig hand och ett stort leende runt media och tillsynes intresserade och frågvisa kungligheter i verksamhetens lokaler.

LINNEA HUHTA

 

 

Sidan uppdaterad 2024-06-18