Luleå erbjuder studiecirklar i minoritetsspråk

I dag finns inte möjligheten till nybörjarstudier i modersmål för gymnasieelever. Därför erbjuder nu Flerspråkscentrum i Luleå studiecirklar i meänkieli och nordsamiska för nybörjare.

För att få läsa kurser i modersmål vid gymnasiet så behöver elever ha goda kunskaper i språket. Luleå är förvaltningskommun för meänkieli, samiska och finska. Luleå gymnasieskola och Flerspråkscentrum vill därför erbjuda gymnasieelever en chans att lära sig sitt nationella minoritetsspråk som nybörjare utöver det ordinarie kursutbudet.

Under vårterminen kommer kommunen därför att anordna studiecirklar på kvällstid i meänkieli och nordsamiska på försök. Då det inte finns någon kursplan för nybörjarelever på gymnasienivå så kommer studiecirklarna inte leda till betyg. Det är däremot en chans till revitalisering av språk för alla intresserade som annars inte hade haft denna möjlighet.

Studiecirklarna kommer att utvärderas och om försöket blir positivt kommer kommunen framöver försöka anordna studiecirkel även i finska. Studiecirklarna i meänkieli och nordsamiska kommer att starta vecka 8.

Varje träff är 90 minuter och kan ta emot maximalt tio elever. Träffarna är helt kostnadsfria. Material kommer tillhandahållas av kursledare och gratis fika ingår vid varje träff. 

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-01-15